Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Wieprzowina: Najlepsze mięso na świecie

Obrazek

Polacy lubią mięso wieprzowe. Spożycie na jednago mieszkańca oscyluje w granicy 40–41 kg na rok. Okazuje się, że wieprzowina jest ulubionym mięsem nie tylko w Polsce. 

Anna Kurek22 stycznia 2017, 06:00

Wieprzowina jest najczęściej wybieranym mięsem na świecie. Aż 40,1% spożywanego globalnie mięsa stanowi właśnie wieprzowina, na drugim miejscu z wynikiem 34,1% plasuje się mięso drobiowe, a na trzecim wołowina – 21%. Pozostałe 4,7% stanowią mięsa z innych gatunków zwierząt. 

W spożyciu wieprzowiny prym wiedzie Europa. Średnie spożycie sięga 34 kg/mieszkańca/rok. Dopiero na drugiej pozycji są Chiny z nieco ponad 30 kg/mieszkańca/rok. Choć to właśnie Chiny są największym światowym producentem tego gatunku mięsa z produkcją ok. 54 mln ton rocznie. Będąca na drugim miejscu Europa wytwarza ok. 23 mln wieprzowiny rocznie.

Szacuje się, że w 2016 r. światowa produkcja tego gatunku mięsa sięgnęła 108,2 mln ton, a w tym roku zgodnie dojdzie do 111 mln ton.  

W Europie mamy spore rozbieżności jeżeli chodzi o konsumpcję mięsa. Najwięcej, bo aż 56 kg/mieszkańca/rok jedzą go Austriacy, a tuż za nimi Polacy i Hiszpanie podczas kiedy Brytyjczycy zjadają jedynie 24 kg rocznie.  aku

 



Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)