Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Wracają dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Obrazek

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny znowu powrócą – zadecydowała Komisja Europejska podczas nadzwyczajnego posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE.

Aleksandra Galus21 września 2015, 14:02

KE zdecydowała również, że rozszerzony został zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy niższej wartości, które zostały wcześniej najbardziej dotknięte przez rosyjskie embargo. Do takiej grupy produktów należy na przykład świeży smalec. Są jednak kraje (Belgia, Francja, Dania i Holandia), którym zależy na tym, by mechanizmem zostały objęte także inne elementy, takie jak: tłuszcz, podroby i nóżki wieprzowe.

Ponadto zwiększeniu uległa o 20% stawka dopłat, by zachęcić do wprowadzania do magazynów większej ilości produktów niż miało to miejsce podczas marcowej edycji. Według informacji KE, niższe stawki będą dotyczyły smalcu, z uwagi na fakt, że jego przechowywanie jest tańsze. Nowe dopłaty zostaną najprawdopodobniej wprowadzone w połowie października br. – informuje FAMMU/FAPA.  Oprac. ag

Fot. A. Kurek



Picture of the author
Autor Artykułu:Aleksandra Galus
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)