Dzwonek  Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Zapraszamy na IV Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie!

01.05.2022

Drukuj

Zapraszamy na IV Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie!

Ceny trzody chlewnej z historycznie niskich, gwałtownie wystrzeliły na wysoki poziom, ale zaraz za nimi wzrosły też koszty produkcji. Rolnicy utrzymujący świnie wciąż są pod kreską. Z najnowszych danych ARiMR wynika, że na koniec marca 2022 r. mieliśmy w Polsce już tylko 66,2 tys. stad świń. Trendowi ograniczania liczby stad trzody towarzyszy ich rosnąca wielkość. Statystyczne stado w Polsce urosło do 148 świń, co oznacza trzykrotny wzrost w ciągu 6 lat. Jaki będzie dalszy scenariusz? Kiedy możemy liczyć na zarobek oraz jak prowadzić produkcję w tych trudnych czasach? To zagadnienia, z którymi zmierzą się zaproszeni przez nas specjaliści i analitycy rynkowi.

Analiza rynkowa produkcji świń na świecie

Chcesz wiedzieć jakie są najnowsze trendy i mechanizmy w światowe produkcji świń? Musisz być z nami. 7-8 czerwca Licheń Stary, hotel Atut. Zapisz się już dziś, bo liczba miejsc jest ograniczona.

r e k l a m a

Podczas dwudniowego Forum będziemy rozmawiać m.in. o perspektywach dla europejskiej produkcji świń z Albertem Hortmann-Scholtenem – prezesem dyktującej ceny w niemal całej Europie giełdy VEZG. O tym czy i ile europejskiej wieprzowiny potrzebują jeszcze napędzające rynek Chiny opowie nasz gość specjalny z Szanghaju – HC Lee (AB Agri). Z kolei Bernhard Feller z IR Nadrenii Północnej Westfalii opowie o nowych wymogach w profesjonalnej produkcji prosiąt.

Do udziału w Forum zaprosiliśmy również przedstawicieli wiodących genetyk. Iryna Vasylevych (Breeders of Denmark) przedstawi ekonomiczne efekty filozofii hodowlanej duńskiej genetyki, a dr Staphan Welp z BHZP z Niemiec opowie o zrównoważonej hodowli świń. Liczymy na ekscytującą dyskusję na frapujący wielu hodowców temat licznych miotów i granicy ich opłacalności, do której zaprosiliśmy krajowych praktyków.

r e k l a m a

Jak obniżać koszty produkcji?

Rynek i stale od miesięcy drożejące pasze stawiają przed hodowcami i żywieniowcami coraz więcej wyzwań. Prof. Krzysztof Lipiński z UWM w Olsztynie będzie podpowiadał, jak w naszych realiach obniżyć koszty żywienia świń. Z kolei dr Marcin Kamiński (LUCTA) wyjaśni jak żywieniem poprawić zdrowotność zwierząt. W sesji poświęconej zdrowiu trzody nie możemy pominąć tematu ograniczania antybiotyków w produkcji. Temat ten przedstawi prof. Zygmunt Pejsak z Międzyuczelnianego Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ – UR w Krakowie. Jego wychowanek, dr Karol Wierzchosławski będzie mówił o tym, jak prowadzić stado w rytmie 5-tygodniowym i dlaczego taki model produkcji pozytywnie wpływa na zdrowotność świń. Terry Emonds (MS Schippers) z Holandii zdradzi kilka ciekawych pomysłów na walkę z drobnoustrojami w chlewni, a lek. Wet. Szymon Nowaczyk podpowie, jak obniżyć koszty produkcji tuczników.

Na naszym Forum nie mogło zabraknąć też tematów, które rozgrzewają do czerwoności producentów świń. Zaplanowaliśmy dyskusję o tym, czy tucz kontraktowy jest zagrożeniem dla branży, czy szansą na przetrwanie trwającego, bardzo głębokiego kryzysu. Wprowadzenie do dyskusji powierzyliśmy Robertowi Hoste z Uniwersytetu w Wageningen (Holandia), który zrelacjonuje modele zacieśniania współpracy na rynku świń.

Kolejnym ważnym tematem poruszanym podczas spotkania będzie wprowadzana najprawdopodobniej już od czerwca br. elektroniczna książka leczenia zwierząt. Artur Zalewski (One Health) wyjaśni, jakie są w tym zakresie wymagania i możliwości w lecznicach weterynaryjnych oraz w gospodarstwach produkujących świnie.

Chcesz wiedzieć jakie są najnowsze trendy i mechanizmy w światowe produkcji świń? Musisz być z nami!

7-8 czerwca Licheń Stary, hotel Atut.

Zapisz się już dziś, bo liczba miejsc jest ograniczona. Zapraszamy!



Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny usług rolniczych w maju 2022: Ile zapłaci rolnik?

Czytaj

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody