Żywienie loch, pasze uboczne przemysłu rolno- spożywczego i żywienie na mokro
Drugi dzień Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie w Licheniu Starym rozpoczął się od tematyki dotyczącej żywienia trzody. Specjaliści rozmawiali na tematy aktualnych trendów. Sprawdź czy wiesz już na ten temat wszystko!
Drugi dzień Forum Rolników i Agrobiznesu poświęconego trzodzie chlewnej rozpoczął się od tematyki dotyczącej żywienia trzody chlewnej. Wielu rolnikom ta tematyka spędza sen z powiek – jak jednocześnie uzyskiwać wysokie przyrosty, niskie zużycie paszy, a do tego nie wydać na to fortuny? Rzecz nie jest prosta, ale możliwa, jeśli jednocześnie wykorzystamy kilka metod żywienia zaproponowane przez ekspertów naszego Forum. Specjaliści poruszyli ciekawe zagadnienia i opowiedzieli o najnowszych trendach, a spotkanie poprowadziła red. Anna Kurek.
Jak żywić wysokoprodukcyjne lochy?
– Jednym z najważniejszych czynników decydujących o opłacalności produkcji świń jest użytkowość rozpłodowa, loch sprowadzająca się do liczby prosiąt odsadzonych od lochy w ciągu roku oraz w ciągu jej życia. Obserwujemy stały wzrost produktywności macior. Osiągane jest to poprzez wprowadzanie nowych wysoce plennych loch oraz zmiany w zakresie zarządzania i technologii produkcji obejmującej żywienie – zaczął wykład prof. dr hab. Daniel Korniewicz w LNB.
Żywienie okołoporodowe
– W żywieniu wysokoprodukcyjnych loch duże znaczenie ma okres przygotowania do oprosienia i pierwszych dni laktacji – tłumaczył ekspert.
Żywienie loch karmiących
W trakcie wysokiej prośności i laktacji przeważają procesy kataboliczne i następuje uruchamianie rezerw ciała, prowadzące do spadku kondycji loch. By zapobiec nadmiernemu wychudzeniu, zadbajmy, by mieszanka dla loch karmiących zawierała wysoką koncentrację energii (2300 do 2400 kcal energii netto), aminokwasów (0,94 do 1,00% Liz), witamin (12 tys. j.m. witaminy A, 2 tys. D3, 150 do 250 witaminy E z Proviox-em).Rodzaj i ilość skarmianych pasz w okresie wysokiej prośności i laktacji ma duży wpływ na skład i jakość siary oraz mleka loch. Wykazano, że włączając lub zwiększając zawartość tłuszczu w dietach loch, wpływamy na zawartość tłuszczu i skład kwasów tłuszczowych w siarze i mleku. Podając lochom olej rybny lub olej z siemienia lnianego o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 stwierdzono, że w mleku i siarze pojawiło się tych kwasów znacznie więcej.
Jak w praktyce wykorzystać pasze uboczne z przemysłu spożywczego?
Kolejny ciekawy temat – pasze uboczne przemysłu rolno-spożywczego. Jak się okazuje można nimi zastąpić wiele typowych i często drogich komponentów paszowych. Mówił o tym dzisiaj prof. dr hab. Krzysztof Lipiński z UWM w Olsztynie.Ciekawym rozwiązaniem w dawce paszowej może być także słonecznik, który może stać się alternatywą poekstrakcyjnej śruty sojowej.
Najbardziej rozpowszechnionym produktem ubocznym jest gluten kukurydziany (corn gluten meal) zawierający 60% białka ogólnego i mączka glutenowa – ziarno kukurydzy pozbawione skrobi (corn gluten feed) – zawierająca 20% białka ogólnego.
– Na krajowym rynku dostępny jest również inny produkt uzyskiwany przy przerobie pszenicy o nazwie pszenmix. W porównaniu z ziarnem pszenicy zawiera on więcej białka ogólnego (17–22%) i włókna surowego (maks. 6,8%). Ma przyjemny, aromatyczny zapach i jest chętnie pobierany przez zwierzęta. Z uwagi na cenę (jest tańszy od ziarna) pszenmix może być atrakcyjnym surowcem w produkcji mieszanek paszowych. Innym źródłem białka może być koncentrat białka ziemniaczanego – wymieniał produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego ekspert.
– Uwarunkowania ekonomiczne powodują, że w produkcji pasz dla świń w coraz większym zakresie używamy alternatywnych materiałów paszowych. Trzeba poznać ich wartość pokarmową oraz zawartość substancji antyżywieniowych. Wiedza ta, w połączeniu z kosztem surowca, pozwala na jego optymalne zastosowanie w mieszankach – mówił profesor z UWM w Olsztynie.
Uwzględniając relacje cenowe między poekstrakcyjną śrutą sojową i innymi materiałami paszowymi oraz charakterystykę ich wartości pokarmowej należy stwierdzić, że możliwe jest obniżenie kosztów żywienia.
– Należy jednak unikać stosowania zbyt dużych dawek ww. pasz, gdyż uzyskane tą drogą korzyści mogą być niweczone przez pogorszenie efektywności produkcji – pokreślił prof. Lipiński.
Żywienie na mokro – obniżanie kosztów?
Z kolei na ten temat wypowiedział się Grzegorz Kędzierski z firmy Pellon.
– Obniżanie kosztów pasz nie zawsze oznacza obniżanie kosztów żywienia świń. Karmienie paszą, której kilogram dużo kosztuje, nie zawsze oznacza, że drogo nas kosztuje wykarmienie jednego tucznika, warchlaka czy też lochy, jeśli spożycie paszy na jednostkę produkcji jest relatywnie niskie i odwrotnie – nie zawsze karmienie paszą, której 1 kg niewiele kosztuje oznacza niskie koszty produkcji, jeśli pobranie mieszanki jest duże – mówił Kędzierski.
– Ideałem byłoby móc zastosować tanie pasze, których zużycie na kg przyrostu jest porównywalne, a może i niższe niż ich drogich odpowiedników. Koszt żywienia paszą suchą przy zastosowaniu jednej bądź drugiej omawianej powyżej strategii niewiele się różni – tłumaczył Kędzierski.
Okazuje się, że żywienie płynne może dać „drugie życie” tradycyjnym surowcom paszowym.
Analiza cen surowców paszowych płynnych według specjalisty wskazuje, że w przeliczeniu na jednostkę paszową są one często tańsze o połowę od swoich suchych odpowiedników. Zastosowanie żywienia płynnego w gospodarstwie oznacza zmianę jakościową. Otwiera całkowicie nowe możliwości łączenia surowców w mieszanki, dając szerokie pole do obniżania kosztów pasz bez konieczności godzenia się na gorsze wyniki techniczne.
Przeczytaj również

Karol Bujoczek, Redaktor Naczelny Top Agrar Polska rozpoczął konferencję

Roman Kołacz, Karol Bujoczek, Zygmunt Pejsak

prof. Roman Kołacz

dr Glen Illing, Instytut Roslin (Szkocja)

Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie w Licheniu (sala konferencyjna)

Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie w Licheniu (sala konferencyjna)

Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie w Licheniu (sala konferencyjna)

Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie w Licheniu (sala konferencyjna)

Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie w Licheniu (sala konferencyjna)

dr Stanisław Niemyjski z Choice Genetics

Karol Bujoczek dyskutuje z Glenem Illingiem

dr Marian Porowski

W dyskusję włączają się także lekarze weterynarii m.in. dr Marian Porowski

Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie w Licheniu (sala konferencyjna)

Anna Kurek, Top Agrar Polska

Pim Biewenga, Top Agrar Polska

Pim Biewenga, Top Agrar Polska
Dyskusja podczas sesji "Zdrowie i Rozród"
Dyskusja podczas sesji "Zdrowie i Rozród"
Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie
Carlos Martinez Davila
Ryszard Kujawiak, SANO
Maria Kostecka, Smart Nanotechnologies
dr n wet Marian Porowski
prof. dr hab. Zygmunt Pejsak
Pytania z sali podczas panelu na temat dobrostanu i zdrowia
Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie Licheń Stary
Ania Kurek, redaktor Top Agrar Polska
Karol Bujoczek, redaktor naczelny Top Agrar Polska
Daniel Korniewicz
Sala podczas 3 sesji Forum Świnie
Krzysztof Lipiński
Pytania z sali podczas sesji o żywieniu trzody chlewnej
Sala konferencyjna w hotelu Atut w Licheniu Starym
Sesja trzecia - żywienie trzody chlewnej
Anna Kurek i prof. Zygmunt Pejsak
Grzegorz Kędzierski, firma Pellon
Forum Rolników i Agrobiznesu Świnie. Licheń Stary
Karol Bujoczek
Fons Hegeman, Primary Diets
Fons Hegeman, Primary Diets i Karol Bujoczek
dr Robert Burek
dr Robert Burek i Karol Bujoczek
Jacek Mey i Karol Bujoczek
Jacek Mey
dr Albert Hortmann Scholten, VEZG
Sala konferencyjna Hotel Atut, Licheń Stary, Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie, uczestnicy
Sala konferencyjna Hotel Atut, Licheń Stary, Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie, uczestnicy
prof. dr hab. Daniel Korniewicz, wytwórni Premiksów LNB Cargill
prof. dr hab. Krzysztof Lipiński, kierownik Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Grzegorz Kędzierski, firma Pellon
Anna Kurek
Karol Bujoczek
Forum Rolników i Agrobiznesu Świnie w Licheniu Starym
Anna Kurek i Zygmunt Pejsak
prof. Zygmunt Pejsak