StoryEditor

Dobre rozdrobnienie i wymieszanie resztek

Żniwa kukurydziane w pełni. Na polu po kukurydzy ziarnowej pozostaje duża masa resztek. W naszym łamach podpowiadamy na co zwrócić uwagę i co należy wykonać na polu po zbiorze, aby mineralizacja resztek przebiegała poprawnie.
29.09.2016., 16:09h

 Słoma kukurydziana to cenne źródło składników pokarmowych, zawiera duże ilości potasu. Na szybką i prawidłową mineralizację duży wpływ ma dokładne rozdrobnienie resztek kukurydzy przez przystawkę.

Kolejny z czynników to wymieszanie resztek z glebą. Warto ten zabieg wykonać przed orką, aby nie wrzucać całej masy resztek roślin bezpośrednio na dno bruzdy.
 
Więcej o szczegółach, na które trzeba zwrócić podczas omłotu kukurydzy, a także o zabiegach po zbiorze przeczytacie w najnowszym wydaniu top agrar Polska 10/2016 od str. 104.

dk

Dawid Konieczka
Autor Artykułu:Dawid Konieczka

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie techniki rolniczej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 11:42