Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pasze w rękawach już od 20 lat

26.12.2019

Drukuj

Pasze w rękawach już od 20 lat

Artykuł dostępny

r e k l a m a

– Na początku było bardzo dużo sceptycyzmu wokół tego tematu, bo przecież do tej pory nikt tego tak nie robił! „A co jak się ta folia rozerwie, jak nie wytrzyma?”, „Jak się wysłodki popsują?” Do tej idei musieliśmy przekonać zresztą nie tylko samych rolników, ale także cukrownie, które musiały dostarczać rolnikom inne niż dotychczas wysłodki: nie mokre (10-12% suchej masy), ale prasowane (20-24% s. m.) – mówi Marta Kashyna, Prezes Zarządu Spółki BAG Polska.

Na początek Gostyń

W 1998 roku jednym z pierwszych użytkowników technologii zakiszania pasz w rękawach była grupa kilku gospodarstw, które dostarczały swoje buraki do Cukrowni Gostyń należącej już wówczas do koncernu Pfeifer & Langen. Praca zaowocowała zapakowaniem i zakiszeniem w rękawach foliowych około 2000 t prasowanych wysłodków buraczanych.

– W roku 1999, kiedy okazało się, że wysłodki przez cały rok nie tylko się dobrze przechowały, ale także były dużo chętniej pobierane przez krowy i spowodowały wzrost ich mleczności, podpisaliśmy nasz pierwszy kontrakt na sprzedaż prasy silosującej AG BAGGER G7000 – wspomina Marta Kashyna. Pierwszym nabywcą maszyny w Polsce była Hodowla Roślin Szelejewo.

r e k l a m a

bag_polska
Fot.1: Pierwsza prasa silosująca AG Bagger G7000 sprzedana do Hodowli Roślin Szelejewo Sp. z o.o., zdjęcie z 2000 roku (archiwum).

„Skoro mojemu sąsiadowi się to udało, to może i ja spróbuję?” – myślało wielu rolników i próbowali zakiszania w rękawach w swoich gospodarstwach. Po wielu latach rozmów z cukrowniami i prezentacji technologii dziś tę metodę uważa się za oczywistą i standardową.

Polecany artykuł

Gigantyczna prasa zakisza 200 ton na godzinę

bag_polska

Fot. 2: Zakiszanie wysłodków prasowanych w Wielkopolsce, 2005 rok (archiwum).


bag_polska
Fot. 3: Zakiszanie wysłodków prasowanych, 2006 rok, Kombinat Rolny Kietrz (archiwum).

Małe rękawy

W 2003 roku firma wprowadziła kolejną innowację: dzięki zmianie konstrukcyjnej w prasie silosującej Budissa Bagger można było tą samą maszyną pakować wysłodki nie tylko do dużych rękawów foliowych (o średnicy 2,7 m), ale także do rękawów mniejszych (o średnicy 1,95 m). Zmiana średnicy rękawa umożliwiła skorzystanie z tej metody przechowywania wysłodków także średnim i mniejszym gospodarstwom rolnym, co ożywiło również rynek usług rolniczych oraz aktywność w tym zakresie firm świadczących usługi dla rolnictwa.

– Stopniowo wprowadzaliśmy i przekonywaliśmy rolników do spróbowania zakiszania w rękawach także innych pasz: poczynając od traw i lucerny, poprzez całe rośliny zbóż czy całe rośliny kukurydzy, a także np. młóto browarniane. Te kiszonki zawsze udawały się, bo dzięki hermetyczności rękawa i niewielkiej powierzchni wybierania z niego paszy, można zminimalizować straty przy zakiszaniu praktycznie rzecz biorąc do zera – podkreśla Marta Kashyna.

Gniecione ziarno zbóż i kukurydzy

Drugą inicjatywą realizowaną na naszym rynku było wprowadzenie gniotowników i śrutowników walcowych, które zaraz po zgnieceniu lub ześrutowaniu ziarna pakowały też to ziarno do czystego i szczelnego rękawa foliowego. W latach 2005-2007 wspólnie z fińskim i czeskim producentem gniotowników i śrutowników walcowych opracowano  nową maszynę typu Crimper-Bagger.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Komu należą się dopłaty bezpośrednie po zmarłym członku rodziny?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody