Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Raz za sucho, raz za mokro

06.12.2018

Drukuj

Raz za sucho, raz za mokro

Artykuł dostępny

- Obecna sytuacja, jakkolwiek bardzo trudna, nie jest nową dla rolników. Susza na przemian z latami mokrymi, niestabilne ceny produktów przy wzrastających cenach środków do produkcji. Tak Piotr Osiński, dyrektor zarządzający spółką Väderstad, zaprosił rolników na tradycyjne spotkanie k. Wrocławia.

r e k l a m a

- Na polu często nie widać różnicy między zastosowanymi technologiami uprawy. Dopiero badania pokazują prawdziwe wyniki - mówił prof. Tomasz Piskier z Katedry Biologicznych Podstaw Rolnictwa z Politechniki Koszalińskiej.

Bieżący rok pokazał, że gleba powinna być jak gąbka, aby miała potencjał gromadzenia wody. Celem działania powinno być zwiększanie porowatości kapilarnej. Substancja organiczna musi być wymieszana z całą glebą. Jednak spodnią warstwę roli powinno się spulchniać, ale nie wyciągać jej na wierzch. Chodzi o zbudowanie mocnego systemu korzeniowego, który będzie pobierał substancje pokarmowe z gleby.

Na temat uprawy bezorkowej z perspektywy dużych gospodarstw z południowej części Polski mówił Maciej Kolesiński regionalny przedstawiciel firmy Väderstad, wskazując różne rozwiązania techniczne.

oprac. jj
Fot. Józefowicz

Polecane dla Ciebie:

article icon

Opolskie i Śląskie: Najpierw susza, potem ulewy i podtopienia

Czytaj

Galeria zdjęć

Piotr Osiński dyrektor zarządzający spółką Väderstad
Profesor Tomasz Piskier (w środku) rozmawia z rolnikami
Jeden ze slajdów z wykładu prof. Tomasza Piskiera
Maciej Kolesiński regionalny przedstawiciel firmy Väderstad
Na spotkaniu było ok. 300 rolników

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii