Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Austriackie korzenie hodowli IGP

10.08.2019

Drukuj

Austriackie korzenie hodowli IGP

Artykuł dostępny

Jedną z hodowli wchodzącą w skład IGP Pflanzenzucht jest Saatzucht Gleisdorf GmbH, zlokalizowana na południu Austrii, w malowniczym regionie Styria, którą mieliśmy okazję odwiedzić.

r e k l a m a

Zajmujemy się tutaj hodowlą dyni oleistej, roślin strączkowych (groch, bobik jary i ozimy) oraz kukurydzy, ale także gryki czy prosa. W Gleisdorf prowadzimy także urzędowe doświadczenia rejestracyjne. Współpracujemy z różnymi hodowlami i firmami dystrybucyjnymi. Prowadzimy także rozmnożenia i produkujemy materiał nasienny w stopniu bazowym. Łącznie w stacji pracuje 15 osób – mówił Jure Koralic – odpowiedzialny w Saatzucht Gleisdorf za hodowlę kukurydzy.

Poletka doświadczalne zlokalizowane są w całej Austrii różnych krajach w Europie, ale także w Chile czy Meksyku, dzięki czemu możliwa jest praca między sezonami nad roślinami ozimymi. Stacja hodowli soi zlokalizowana jest także np. na Teneryfie.

Polecany artykuł

Procam z wizytą na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie

– Aktualnie mamy 8 programów hodowlanych kukurydzy podzielonych na 3 grupy wczesności: wczesne o FAO 200–250 (flint), średnio późne o FAO 250-350 (flint x dent) oraz późne o FAO powyżej 350 (dent). Naszym głównym priorytetem jest wysoki plon i jego stabilność w latach, niezależnie od warunków pogodowych – podkreślał Jure Koralic.

Linie hodowlane testowane są w 44 lokalizacjach. Doświadczenia prowadzone są nie tylko w Austrii, która podzielona jest na 3 strefy klimatyczne, ale w całej Europie – od Hiszpanii i Portugalii, aż po Rosję. Każdego roku zakładanych jest ok. 15 tys. poletek doświadczalnych. Oprócz wysokiego plonu prace hodowlane ukierunkowane są na polepszenie odporności na choroby i szkodniki, ale także poprawę jakości, np. kiszonki. Każdego roku testujemy ok. 1600 mieszańców, z których wyselekcjonowanych zostaje ok. 160 po roku obserwacji. Następnie 13–14 trafia do badań urzędowych, a finalnie 5–8 jest rejestrowanych.


Dynia oleista – styryjski hit!

Określenie „zielone serce Austrii” od wielu wieków towarzyszy Styrii – regionowi położonemu w południowej części Austrii. Ten najbardziej zalesiony region kraju słynie  z pięknych pagórkowatych terenów bogatych w jeziora, ale także z winnic. Pod względem rolniczym prawdziwym hitem Styrii jest produkowana tam dynia oleista.

W hodowli Saatzucht Gleisdorf pracuje się cały czas nad nowymi odmianami tej rośliny. Aktualnie w portfolio znajduje się kilka odmian, z czego większość to odmiany mieszańcowe, jak choćby: GL Maximal, GL Oskar, GL Planet, GL Rustikal.

– Problemem w hodowli dyni oleistej jest ograniczona pula genowa. W pracach hodowlanych koncentrujemy się przede wszystkim na wysokim plonie nasion, ale także pracujemy nad odpornością na wirusy (ZYMV, CMV) czy też uzyskaniem odmian o różnych terminach dojrzałości. Bardzo ważnym kierunkiem jest także polepszenie cech jakościowych, jak choćby uzyskanie wysokiej zawartości oleju – nawet na poziomie 50% czy też utrzymanie ciemnozielonego koloru nasion – podkreślała Maria Bernhart zajmująca się hodowlą dyni i soi.


Dynia oleista już na polskich polach

– Plantacje dyni oleistej można także spotkać w naszym kraju, m.in. na południu Podlasia, ale także na Mazowszu, Lubelszczyźnie i Podkarpaciu. W ofercie IGP Polska mamy jej materiał siewny, który cieszy się sporym zainteresowaniem wśród rolników. Nasiona sprzedajemy w jednostkach siewnych na 1 ha – kosztują one 400–500 zł/ha. Zalecana obsada nasion wynosi 18 tys. Dynię oleistą wysiewamy na początku maja, mniej więcej po siewach kukurydzy. Można do tego wykorzystać siewnik punktowy do siewu kukurydzy. Średnie plony wynoszą w naszych warunkach ok. 600–1200 kg nasiona z 1 ha. Zbiór jest mechaniczny, niestety kombajn specjalistyczny do zbioru nasion dyni oleistej to ogromny wydatek, ale na rynku jest kilka firm oferujących zbiór usługowy – mówił Krzysztof Piłat z IGP Polska. Warto wiedzieć, że z 2,5 kg nasion soi można wytłoczyć aż 1 kg oleju – dodał.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Czym przykryć dach?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Hodowla Saatzucht Gleisdorf jest jednym z udziałowców IGP Pflanzenzucht,
Hodowla Saatzucht Gleisdorf jest jednym z udziałowców IGP Pflanzenzucht.
Franz Beutl (pierwszy z lewej), prezes IGP Pflanzenzucht.
W Saatzucht Gleisdorf hoduje się także bobik ozimy i jary.
W Saatzucht Gleisdorf hoduje się także bobik ozimy i jary.
W Saatzucht Gleisdorf hoduje się także bobik ozimy i jary.
Odmiana soi GL Melanie dostępna jest także na krajowym rynku.
W Saatzucht Gleisdorf hodowane są także odmiany soi.
Mocnym trzonem hodowli Saatzucht Gleisdorf są odmiany dyni oleistej.
Mocnym trzonem hodowli Saatzucht Gleisdorf są odmiany dyni oleistej.
Na krajowym rynku dostępne są także odmiany kukurydzy hodowli z Gleisdorf.
Na krajowym rynku dostępne są także odmiany kukurydzy hodowli z Gleisdorf.
Podczas wizyty w Styrii odwiedziliśmy także fabrykę, w której tłoczy się olej z dyni oleistej.
Podczas wizyty w Styrii odwiedziliśmy także fabrykę, w której tłoczy się olej z dyni oleistej.
Podczas wizyty w Styrii odwiedziliśmy także fabrykę, w której tłoczy się olej z dyni oleistej.
Podczas wizyty w Styrii odwiedziliśmy także fabrykę, w której tłoczy się olej z dyni oleistej.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody