Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Aktualności branżowe>

Biostymulacja nie tylko dla ekologicznych

Obrazek
W drugim dniu międzynarodowej konferencji pt. „Biostymulatory w nowoczesnej uprawie roślin”, która ma miejsce na SGGW w Warszawie dyskutowano m.in. na temat biologicznych podstaw działania biostymulatorów.
Tomasz Czubiński26 lutego 2015, 14:46

Dr Arkadiusz Przybysz z SGGW wskazał na to, że biostymulatory wpływają na każdy poziom organizacji  biologicznej i biochemicznej roślin. Większość z nich działa wielopłaszczyznowo - usprawniając kilka procesów jednocześnie. Są to np. poprawa zdolności i energii kiełkowania, zwiększenie powierzchni asymilacyjnej, wzmocnienie organów (np. łuszczyn), zwiększenie zawartości chlorofilu i wiele innych czynników plonotwórczych.
Dr Marcin Kozak z UP we Wrocławiu podkreślił możliwość stosowania biostymulatorów jako jednego z elementów integrowanej ochrony roślin. Wprowadzenie dodatkowego środka, nie zawsze chemicznego, który uodporni rośliny na czynniki stresu abiotycznego i biotycznego. Dzięki temu można ograniczyć stosowanie chemicznych środków ochrony roślin. Ponadto stosownie biostymulatorów może być ciekawym argumentem w integrowanej ochronie roślin tłumaczącym konieczność zastosowania pestycydów.
Natomiast prof. Jan Vasak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Pradze wskazał na konieczność stabilizacji plonowania roślin rolniczych za pomocą biostymulatorów. Profesor uważa, że trzeba stabilizować plonowanie ponieważ ceny, np. rzepaku już nie będą tak wysokie jak kiedyś (500 euro/t) na skutek importu do Europy oleju palmowego.
Prof. Sylwester Smoleń z UR w Krakowie pokazał wyniki zastosowania jako biostymulatora kwasu salicylowego. Związek ten, bardzo powszechny w przyrodzie i syntezowany naturalnie w roślinach, może być podawany jako zewnętrzny stymulator odporności. Zmniejsza on skutki stresu abiotycznego, np. bardzo wysokiej temperatury lub odwrotnie - zwiększa tolerancję roślin na niskie temperatury.
Do grupy biostymulatorów należą też mikroorganizmy. Jednym z nich jest rodzaj Trichoderma. Są to grzyby chorobotwórcze m.in. dla innych grzybów. Prof. Agnieszka Stępowska z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach przedstawiła wyniki skuteczności stosowania doglebowego grzybów Trichoderma w zwalczaniu nie tylko chorób grzybowych, ale także fizjologicznych. Stosowanie ich w efekcie wpływa korzystnie na plon owoców papryki uprawianej pod osłonami. 
tcz



1 z 8
Uczestnicy konferencji

Uczestnicy konferencji

2 z 8
Uczestnicy konferencji

Uczestnicy konferencji

3 z 8
prof. Jan Vasak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Pradze

prof. Jan Vasak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Pradze

4 z 8
Prof. Sylwester Smoleń z UR w Krakowie

Prof. Sylwester Smoleń z UR w Krakowie

5 z 8
Uczestnicy konferencji

Uczestnicy konferencji

6 z 8
prof. Agnieszka Stępowska z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach

prof. Agnieszka Stępowska z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach

7 z 8
Uczestnicy konferencji

Uczestnicy konferencji

8 z 8
Uczestnicy konferencji

Uczestnicy konferencji

Picture of the author
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)