🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Brak mrozu nie sprzyja hartowaniu ozimin

24.02.2016

Drukuj

Brak mrozu nie sprzyja hartowaniu ozimin

r e k l a m a

Podczas tej zimy silne mrozy pod koniec grudnia i na początku stycznia uszkodziły oziminy w zachodniej i południowej Ukrainie, w Mołdawii, w południowo-zachodniej Białorusi oraz w niektórych regionach południowej Rosji. Wymarznięcia zbóż odnotowano także w Polsce, we wschodniej Bułgarii, wschodniej Rumunii i krajach bałtyckich. Komisja Europejska szacuje, że od połowy stycznia (kiedy to mrozy ustały) żadne dodatkowe uszkodzenia mrozowe w Europie nie wystąpiły. Jednak brak zahartowania ozimin w większości krajów Europy wskazuje, że uprawy ozimin nadal pozostają podatne na wymarznięcia. Na szczęście na na podstawie prognozy pogody średniego zasięgu, nie przewiduje się dalszych uszkodzeń przez ujemne temperatury.

Czym jest hartowanie?
Z raportu wynika, że w większości regionów zachodniej i centralnej Europy, hartowanie zbóż ozimych nie uległo poprawie ze względu na utrzymywanie się temperatur powietrza powyżej średnich z ostatnich lat dla danego regionu. Hartowanie to proces biologiczno-fizjologiczny zachodzący w zbożach ozimych. Pojawia się ono, gdy skrobia komórek przekształca glukozę w celu zwiększenia temperatury zamarzania cieczy komórkowej. Zwiększa to tolerancję roślin na niskie temperatury. Ocena Komisji Europejskiej odnosi się do modelu symulacji opartych na danych pogodowych do połowy lutego.

r e k l a m a

Straty głównie na wschodzie Europy
We wschodnich Niemczech, centralnej Ukrainie, a także w południowej Rosji, nieznaczny wzrost tolerancji na mróz był stymulowany w drugiej połowie stycznia. Natomiast w Europie Środkowej i zachodniej Ukrainie, proces hartowania rozpoczął się na początku lutego. W konsekwencji, uprawy zbóż ozimych praktycznie nie są zahartowane w zachodniej i południowej Europie, Niemczech, Rumunii, Polsce południowej i zachodniej Ukrainie. Bardziej zahartowane są uprawy w północnej Polsce, Skandynawii, krajach bałtyckich, w centralnej części Ukrainy, Słowacji i niektórych regionach na Węgrzech i w Czechach; Natomiast rośliny osiągnęły pełne lub prawie pełne zahartowanie we wschodniej Białorusi, Rosji (z wyjątkiem obszarów najbardziej wysuniętych na południe, gdzie zboża wymarzły).

oprac. bcz na podstawie KE

Grafika: KE

Mapka przygotowana przez Komisję Europejską. Kolorem granatowym oznaczone obszary, gdzie oziminy są w pełni zahartowane. Kolorem żółtym obszary, na którym oziminy nie są zahartowane.

 


Widziałeś już nasze video "SDOO w Głubczycach – jak sobie radzą bobowate w tym roku?"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek tuczników: dramat staje się rzeczywistością

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody