Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Ciemny miąższ eliminuje bulwy z handlu

28.12.2016

Drukuj

Ciemny miąższ eliminuje bulwy z handlu

Artykuł dostępny

Ciemna plamistość pouderzeniowa (CPP) to czarnoszare przebarwienia miąższu ziemniaków, które są wynikiem zmian wewnętrznych w tkance pod wpływem uszkodzeń, obić, czy odgnieceń. Wada powstaje, gdy struktura komórki zostanie naruszona wskutek urazu mechanicznego, ale także stresu fizjologicznego. Może on pojawić się jako efekt nagłych zmian temperatury przy wyciąganiu ziemniaków z przechowalni lub przy szybkim załadunku komory przechowalniczej bez przejściowych cyklów.

r e k l a m a



Tworzenie się ciemnych plam w miąższu bulw ma charakter enzymatyczny. Ciemnienie miąższu powoduje brak możliwości wykorzystania surowca zgodnie z jego przeznaczeniem. Wada ta nie jest szkodliwa dla zdrowia ludzi czy zwierząt, lecz psuje smak i estetykę produktów, np. chipsów czy frytek, które są eliminowane z produkcji jako odpad. O ile ziemniaki z uszkodzeniami zewnętrznymi, które są widoczne, można odrzucić podczas sortowania, surowiec z wadami wewnętrznymi trafia do odbiorcy, budząc jego frustrację podczas przerobu.

Więcej informacji o tej uciążliwej wadzie znajdziesz w wydaniu 1/2017 „top agrar Polska” na str. od 94 do 96.

Read more in the premium version

article icon

Sprawdż za ile kupisz krajowy sprzęt zielonkowy!

Order a premium version

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii