Czas na próby glebowe
Okres żniw to dobra pora aby pobrać próby glebowe do analiz na zawartość składników pokarmowych, a przede wszystkim określenie odczynu pH.
Próby te można pobrać przy pomocy szpadla, łopatki czy specjalistycznej laski glebowej (kilka opcji technicznych). Dla przyspieszenia terminu uzyskania ocen laboratoryjnych ze SChR czynność tę można wykonać w jeszcze pozostających na polu roślinach lub po ich zbiorze – na ściernisku, po podorywce lub orce. Nie należy natomiast pobierać próbek po użyciu nawozów mineralnych czy organicznych. W pierwszym wariancie powinno się odczekać min. 10 dni, natomiast w drugim – ok. 4 tyg. co wyklucza szybkość uzyskania danych o zasobności gleby. Jedna próba zbiorcza, o masie ok. 0,5 kg, składająca cię z 15–20 próbek pojedynczych, pobranych z głębokości 0–20 cm powinna reprezentować pole o powierzchni nie większej niż 4 ha.
Jednym z cenniejszych parametrów jest określenie wartości pH, który decyduje o wykorzystaniu przez rośliny pozostałych składników pokarmowych dostarczanych w nawozach, dlatego nawożenie pola makroskładnikami należy „rozpocząć” od uregulowania poziomu odczynu gleby. Należy też pamiętać, że optymalne pH zależy od jej kategorii agronomicznej i dla stanowisk lekkich wynosi 5,6–6,0 dla średnich 6,1–6,5 a dla ciężkich 6,6–7. Ponadto niektóre uprawy lepiej rosną w zakresie pH lekko kwaśnym, należą do nich: łubin żółty, żyto, ziemniaki, pszenżyto, owies, gryka czy seradela. Są też rośliny szczególnie wrażliwe na niskie pH: buraki cukrowe, bobik, fasola, groch, jęczmień, koniczyna, kukurydza, lucerna czy soja.
Podstawowa analiza glebowa użytków rolnych zawiera informacje o pH oraz zawartości fosforu, potasu i magnezu, a jej koszt wynosi nieco ponad 13 zł. Badanie gleby dla potrzeb nawożenia mikroelementami (Mn, Zn, Cu, Fe) wynosi 35 zł, a dodatkowo dla ww. pierwiastków i boru (B) – 52,50 zł. Z kolei badanie azotu mineralnego w warstwie 0–60 cm (dwie próby) – 28,12 zł, natomiast określenie zawartości próchnicy – 25 zł/próbę.
bie