Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Czwarte spotkanie z cyklu Agro Akademia Soi

23.02.2018

Drukuj

Czwarte spotkanie z cyklu Agro Akademia Soi

Artykuł premium

- Propagujemy uprawę soi, ponieważ jest wiele zapytań i wątpliwości co do jej uprawy i wykorzystania. Dlatego stworzyliśmy Agro Akademię Soi, aby z jednej strony nauczyć rolników jej uprawy, a z drugiej samemu poznać wątpliwości które trapią klientów - powiedział podczas otwarcia konferencji Daniel Niewiński z firmy Saatbau.

Donau Soja promuje soję

Donau Soja jest to organizacja, która promuje uprawę soi w dorzeczu rzeki Dunaj. Jest to obszar od południa Francji, przez Szwajcarię, Austrię, południowe Niemcy, po Węgry, Rumunię i Ukrainę. W obszar ten szeroko wpisuje się też Polska, a konkretnie jej południowe województwa. Stowarzyszeniu chodzi o promowanie soi non-GMO.

Europa jest największym na świecie importerem śruty sojowej i drugim po Chinach importerem nasion soi. Dlatego rozwój uprawy soi wynika m.in. z tego, że Europa jest zależna pod względem białka od reszty świata. Powinna uniezależnić się, choćby na wypadek kłopotów z transportem z Ameryki Południowej czy wzrostu zapotrzebowania w Chinach - powiedział Niewiński w imieniu stowarzyszenia. Innym powodem jest domaganie się społeczeństwa produktów bez GMO. Dodał też, że wprowadzanie każdej uprawy motylkowej do płodozmianów jest pożądane. Nadmienił, że temat rozwija się na zachodzie i za soję bez GMO ze znaczkiem Donau Soja można nawet dostać wyższą cenę.

– Śruta sojowa jest tak chętnie wykorzystywana przez przemysł paszowy, ponieważ ma dobry skład aminokwasowy a przede wszystkim dlatego, że można nabyć bardzo duże partie standaryzowanego surowca, który łatwo komponować w mieszanki paszowe. W Polsce importujemy 2,2 mln. t śruty sojowej. To zapotrzebowanie pokryte może być przez 2,8 mln. t nasiona. Oznacza to że powinno uprawiać się 1,1 mln. ha soi. Czy to jest możliwe? Pewnie tak, ale w dłuższej perspektywie czasu - wyliczał Niewiński.

Za uprawą soi przemawia kilka czynników. Jest to m.in. poprawa właściwości fizyko-chemicznych gleby, zwiększenie poziomu próchnicy, niskie nakłady, krótki czas zajmowania stanowiska. Według różnych obliczeń azot, który soja pozostawia wart jest około 800 zł/ha. Następczy wpływ soi jako przedplonu to nie tylko azot. Jest to poprawa warunków płodozmianu. Przejawia się on poprawą plonów roślin nie tylko w pierwszym roku po soi, ale także w kolejnych. Pokazują to wyniki nie tylko badań poletkowych, ale także łanowych w produkcji w gospodarstwach.

Przeczytaj cały artykuł w wersji premium
dla prenumeratorów.

Jeśli jesteś prenumeratorem, lub wykupiłeś dostęp do serwisu - ZALOGUJ SIĘ
Nie masz wykupionego dostępu wybierz jedną z opcji:

Dla prenumeratorów

0,00 zł

Zaloguj się

Pojedynczy artykuł

3,69 zł

/ za artykuł

Zamawiam

Polecamy

Miesięczny dostęp
+ e-wydanie

19,90 zł

/ za miesiąc

Zamawiam

Mam już prenumeratę lub konto premium Zaloguj się

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Uczestnicy Agro Akademii Soi na Podkarpaciu.
Uczestnicy Agro Akademii Soi na Podkarpaciu.
Uczestnicy Agro Akademii Soi na Podkarpaciu.
Uczestnicy Agro Akademii Soi na Podkarpaciu.
Daniel Niewiński z firmy Saatbau Polska.
Daniel Niewiński z firmy Saatbau Polska.
Michał Gawroński z firmy BASF.
Bartosz Stopczyk z firmy Saatbau Polska.

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody