Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Diagnoza przez szpadel

22.11.2015

Drukuj

Diagnoza przez szpadel

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Przeanalizowanie wykopanej szpadlem gleby pozwala odkryć plusy i minusy agrotechniki jaką prowadzimy na danym polu. Pozwala ona także na zorientowanie się w rodzaju i rozkładzie przestrzennym agregatów glebowych, czyli m.in. w rodzaju struktury gleby, np. gruzełkowata. Właśnie późna jesień jest bardzo dobrym terminem na wykonanie takiej analizy.

Agregaty glebowe razem z porami glebowymi mają ogromny wpływ na wzrost roślin. Tylko jeśli gleba znajduje się w dobrej kulturze (stanie), w pełni uwidocznić się może działanie nawozów. Ludzkie oko umożliwia przeprowadzenie analizy właściwości fizycznych gleby. Nie zastąpi ona oczywiście analizy chemicznej w laboratorium.

Poznanie właściwości fizycznych gleby jest niezmiernie ważne z punktu widzenia prawidłowej agrotechniki. Taką analizę można wykonać samodzielnie. Wszystko co jest do niej potrzebne to: szpadel, mały nóż, notatnik i podstawowe wiadomości o glebie. 

Taki rzut okiem na glebę każdego roku dostarcza informacji o jakości i stanie danego pola. Najlepszą porą na wykonanie takiej analizy jest późna jesień. Gleba powinna być optymalnie uwilgotniona. Należy ją delikatnie wykopać za pomocą szpadla. W ten sposób otrzymamy już pierwsze informacje o jakości jesiennej uprawy gleby. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na zwięzłość, lepkość i zagęszczenie gleby, które poinformują o wpływie narzędzi uprawowych i maszyn zastosowanych jesienią na zagęszczenie gleby. Następnie należy zaobserwować czy w glebie na szpadlu widoczne są resztki pożniwne i czy są one równomiernie wymieszane z glebą, czy też wytworzyła się gruba poducha ze słomy (np. po orce).

Więcej informacji na ten temat znajdą Państwo w numerze 12/2015 „top agrar Polska”. 

mwal

Fot. Heil

 


Widziałeś już nasze video "Opolszczyzna: Początek prac polowych w Kombinacie Rolnym Kietrz"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody