Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Dobra woda dla glifosatu

26.07.2019

Drukuj

Dobra woda dla glifosatu

Artykuł dostępny

Zabieg chemicznego zwalczania chwastów i samosiewów na ściernisku ma być przede wszystkim skuteczny, szybki i tani. Z biologicznego punktu widzenia najważniejsze jest pierwsze z tych założeń. Chodzi o to, by glifosat zadziałał w pełni i szybko. To jednak zależy m.in. od parametrów wody stosowanej do opryskiwania. W przypadku glifosatu najważniejsza jest twardość stosowanej wody. Nie należy jej bagatelizować, bo na większości obszaru Polski mamy wodę twardą bądź bardzo twardą.

Co „utwardza” wodę?

r e k l a m a

Za twardość wody odpowiadają dwuwartościowe kationy metali alkalicznych, które się w niej znajdują. Najczęściej są to kationy: wapnia Ca2+, magnezu Mg2+, żelaza Fe2+, manganu Mn2+i glinu Al2+. Twardość możemy wyrazić w różnych jednostkach, ale najczęściej stosowana jest skala stopniowa lub zawartość w ppm czy mval/mmol.

Twarda woda kontra glifosat

Świetnym przykładem negatywnego oddziaływania twardej wody jest dezaktywacja glifosatu przez wapń. Miejsce aktywne substancji czynnej w postaci wiązań cząsteczki tlenu pojedynczej cząsteczki glifosatu zostaje zajęte przez silniejszy kation Ca2+.

Więcej na ten temat przeczytasz w sierpniowym wydaniu „top agrar Polska” od strony 112.


jd, fot. Walerowska

Polecane dla Ciebie:

article icon

Dodatki do żywności pod lupą NIK

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody