Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Dobra woda dla glifosatu

26.07.2019

Drukuj

Dobra woda dla glifosatu

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Zabieg chemicznego zwalczania chwastów i samosiewów na ściernisku ma być przede wszystkim skuteczny, szybki i tani. Z biologicznego punktu widzenia najważniejsze jest pierwsze z tych założeń. Chodzi o to, by glifosat zadziałał w pełni i szybko. To jednak zależy m.in. od parametrów wody stosowanej do opryskiwania. W przypadku glifosatu najważniejsza jest twardość stosowanej wody. Nie należy jej bagatelizować, bo na większości obszaru Polski mamy wodę twardą bądź bardzo twardą.

Co „utwardza” wodę?

Za twardość wody odpowiadają dwuwartościowe kationy metali alkalicznych, które się w niej znajdują. Najczęściej są to kationy: wapnia Ca2+, magnezu Mg2+, żelaza Fe2+, manganu Mn2+i glinu Al2+. Twardość możemy wyrazić w różnych jednostkach, ale najczęściej stosowana jest skala stopniowa lub zawartość w ppm czy mval/mmol.

Twarda woda kontra glifosat

Świetnym przykładem negatywnego oddziaływania twardej wody jest dezaktywacja glifosatu przez wapń. Miejsce aktywne substancji czynnej w postaci wiązań cząsteczki tlenu pojedynczej cząsteczki glifosatu zostaje zajęte przez silniejszy kation Ca2+.

Więcej na ten temat przeczytasz w sierpniowym wydaniu „top agrar Polska” od strony 112.


jd, fot. Walerowska

Polecane dla Ciebie:

article icon

Usuń eternit z gospodarstwa

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody