Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ekologia rośnie w siłę

17.03.2019

Drukuj

Ekologia rośnie w siłę

Artykuł dostępny

Imponujące jest tempo wzrostu zainteresowania tym sposobem uprawy – w ciągu zaledwie 5 lat (2012– 2017) powierzchnia upraw ekologicznych zwiększyła się o 25%. Wśród unijnych krajów przodują w tym zakresie Austria (23,4% użytków ekologicznych) oraz Estonia (19,6%) i Szwecja (19,2%). Najmniejsze zainteresowanie ekologicznymi metodami produkcji odnotowano na Malcie (0,4%), w Irlandii (1,7%) i Rumunii (1,9%).

r e k l a m a



Zainteresowanie ekologią w wielu krajach UE wynika poniekąd z rosnącego popytu na produkty ekologiczne. Największym rynkiem zbytu dla ekologicznej żywności w Unii Europejskiej są Niemcy, dla których wartość sprzedanych towarów z unijnym logo zielonego listka szacowana jest na ponad 12 mld dolarów (dla porównania w Polsce rynek ekologicznej żywności szacowany jest obecnie na ok. 1 mld zł, przy dużej dynamice wzrostu). Wartość całego rynku żywności ekologicznej w UE szacowana jest na ok. 40 mld dolarów.

Unia Europejska nie jest jednak światowym liderem na tym polu – wyprzedzają nas Stany Zjednoczone, gdzie wartość rynku żywności ekologicznej szacowana jest na ok. 45 mld dolarów.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Co zrobić ze zużytą folią kiszonkarską?

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii