Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ekologia rośnie w siłę

17.03.2019

Drukuj

Ekologia rośnie w siłę

Artykuł dostępny

Imponujące jest tempo wzrostu zainteresowania tym sposobem uprawy – w ciągu zaledwie 5 lat (2012– 2017) powierzchnia upraw ekologicznych zwiększyła się o 25%. Wśród unijnych krajów przodują w tym zakresie Austria (23,4% użytków ekologicznych) oraz Estonia (19,6%) i Szwecja (19,2%). Najmniejsze zainteresowanie ekologicznymi metodami produkcji odnotowano na Malcie (0,4%), w Irlandii (1,7%) i Rumunii (1,9%).

r e k l a m a



Zainteresowanie ekologią w wielu krajach UE wynika poniekąd z rosnącego popytu na produkty ekologiczne. Największym rynkiem zbytu dla ekologicznej żywności w Unii Europejskiej są Niemcy, dla których wartość sprzedanych towarów z unijnym logo zielonego listka szacowana jest na ponad 12 mld dolarów (dla porównania w Polsce rynek ekologicznej żywności szacowany jest obecnie na ok. 1 mld zł, przy dużej dynamice wzrostu). Wartość całego rynku żywności ekologicznej w UE szacowana jest na ok. 40 mld dolarów.

Unia Europejska nie jest jednak światowym liderem na tym polu – wyprzedzają nas Stany Zjednoczone, gdzie wartość rynku żywności ekologicznej szacowana jest na ok. 45 mld dolarów.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Opolskie i Śląskie: Najpierw susza, potem ulewy i podtopienia

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii