Ekonomia i jakość - 30 lat doświadczeń RGD Brody

Jak można uzyskać wymierne efekty produkcyjne i ekonomiczne, przy zachowaniu szczególnej dbałości o kulturę gleby i zdrowie zwierząt hodowlanych? Mogli się tym przekonać uczestnicy konferencji zorganizowanej w Brodach (woj. wielkopolskie) przez Rolnicze Gospodarstwo Doświadaczalne w Brodach UP w Poznaniu oraz Stowarzyszenie Ekosystem-Dziedzictwo Natury.
RGD Brody ma powierzchnię 903 ha, z czego 626 ha to grunty orne, a łąki i pastwiska zajmują 239 ha. W produkcji roślinnej dominuje uprawa pszenicy, jęczmienia, rzepaku, kukurydzy i buraków cukrowych. Stado bydła liczy 600 sztuk (w tym 170 krów mlecznych o wydajności 8700 kg mleka od szt.) i 1400 owiec rasy wielkopolskiej (stado zachowawcze) i romanowskiej.
Spotkanie w Brodach otworzył Stanisław Kolbusz, prezes Stowarzyszenia, który zapewniał o potrzebie biologizacji rolnictwa
– Mikrobiom musi być na Waszej uwadze. Im więcej zastosujecie chemii w gospodarstwie, tym więcej mikrobiomów należy potem stosować w uprawie, by przywrócić glebie żyzność – mówił prezes Kolbusz.
Jak dodał, główny problem gospodarstwa w Brodach to zastoiska wodne - jest kilka takich pól, gdzie to zjawisko występuje z uwagi na bliskość cieków wodnych i zaniżenie terenu. Psuje to strukturę gleby i jej odtwarzanie trwa bardzo długo.
Radosław Świergiel, kierownik RGD Brody, który przedstawił szczegóły agrotechniki stosowanej w gospodarstwie.
Radosław Świergiel dodał, że stosowanie mikroorganizmów przynosi także wymierny efekt finansowy.
– Ze zużycia 130 tys litrów ON zeszliśmy do 110 tys. litrów rocznie. Oszczędzamy na zabiegach agrotechnicznych. Na glebach zdrowych rosną zdrowsze rośliny, chemię stosujemy w bardzo ograniczony sposób, często w mniejszych dawkach niż zaleca producent. Nie zwracamy uwagi na przekroczenie progów szkodliwości. Przykład w burakach — nie stosowaliśmy żadnych insektycydów, rodziny poradziły sobie same. Stosowaliśmy także niskie dawki herbicydów - mówił kierownik Świergiel.
Następnie o stosowaniu efektywnych mikroorganizmów w hodowli zwierząt opowiadał Nikodem Woźny, student UP w Poznaniu, który od 4 lat prowadzi projekt ich wykorzystania w RGD Brody. Stosuje się je zarówno na ściółkę w owczarniach i oborach, pokrywa się nimi ściany budynków inwentarskich oraz aplikuje do zbiornika na gnojowicę.
– Obecność drobnoustrojów ma za zadanie uwalnianie z gleby szkodliwych substancji i gazów oraz wspieranie rozwoju roślin. Hamują także rozwój grzybów z rodzaju fuzarium – mówiła dr Starzyk.
Fot. Czekała
Przeczytaj również

Od lewej: Edward Warych, dyrektor RGD Brody i Stanisław Kolbusz, prezes Stowarzyszenia Ekosystem - Dziedzictwo Natury.

Edward Warych, dyrektor RGD Brody.

W konferencji wzięli udział rolnicy z całej Polski.

W konferencji wzięli udział rolnicy z całej Polski.

W konferencji wzięli udział rolnicy z całej Polski.

Stanisław Kolbusz, prezes Stowarzyszenia Ekosystem - Dziedzictwo Natury.

Marek Grądzki, rolnik i producent tradycyjnych serów.

Radosław Świergiel, kierownik RGD Brody.

Dr Piotr Warych mówił o teorii i praktyce zrównoważonego rozwoju.

Dr hab. inż Justyna Starzyk z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Prof. dr hab. Zenon Woźnica z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Dyrektor Edward Warych otrzymał okolicznościowy prezent.

Na pastwisku z życicy w Brodach.

Na pastwisku z życicy w Brodach.

Na pastwisku z życicy w Brodach.

Od lewej: Edward Warych, dyrektor RGD Brody, Janusz Szmyt, zootechnik i Radosłąw Świergiel, kieronik.

Bobik jako poplon sprawdził się w tym suchym roku i jest przeznaczony na paszę,

Bobik jako poplon sprawdził się w tym suchym roku i jest przeznaczony na paszę,

Edward Warych prezentuje kondycję rzepaku.

Na plantacji rzepaku.

Stanowisko po burakach cukrowych, gdzie spulchniana jest gleba.

Stanowisko po burakach cukrowych, gdzie spulchniana jest gleba

Stanowisko po burakach cukrowych, gdzie spulchniana jest gleba

Obora w Brodach.

Obora w Brodach.

Obora w Brodach.

Gabriela Woźna, główny zootechnik RGD Brody opowiada o warunkach hodowli owiec w Bródkach.

Owce w Bródkach.

Na fermie w Bródkach utrzymywane jest także bydło opasowe.

Na fermie w Bródkach utrzymywane jest także bydło opasowe.