Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Jak efektywnie stosować azot w płynie?

28.01.2020

Drukuj

Jak efektywnie stosować azot w płynie?

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Może zabrzmi to nieco banalnie, ale nawozy azotowe w postaci płynnej mają tę przewagę nad stałymi, że są już rozpuszczone. Nawozy w formie stałej, aby zostały pobrane przez rośliny muszą najpierw się rozpuścić i następnie przedostać do roztworu glebowego. Do tego niezbędna jest woda...

Generalnie, coraz więcej rolników decyduje się na podawanie azotu w postaci płynnej, z uwagi na cenę czystego składnika. Na przestrzeni lat zazwyczaj ta relacja jest na korzyść nawozów płynnych. Dla pełnej ich kalkulacji powinniśmy także uwzględnić koszty ich magazynowania.
Nawozy płynne możemy stosować bezpośrednio na glebę lub nalistnie. W pierwszym przypadku muszą przedostać się do roztworu glebowego, skąd zostaną pobrane przez korzenie rośliny. Stosowane nalistnie przenikają przez kutikulę na liściu i bezpośrednio dostają się do komórek rośliny. Bezpośrednio przez liść rośliny mogą pobrać ok. 8–10 kg N.

Nawozy płynne możemy stosować w różny sposób, w zależności od tego, czy chodzi nam o działanie przez glebę czy nalistne, a mianowicie:

r e k l a m a

  • za pomocą rozpylaczy płaskostrumieniowych, jeśli wykonujemy zabieg nalistny, ale nawóz częściowo działa przez glebę;
  • oprysk grubokroplisty, wówczas nawóz działa przede wszystkim przez glebę;
  • z wykorzystaniem węży rozlewowych, działanie przez glebę.


R.s.m., ale nie tylko

Płynne nawozy azotowe, jakie najczęściej stosujemy w praktyce to:

  • roztwór saletrzano-mocznikowy (r.s.m.), czyli mieszanina azotanu amonu (saletra amonowa) i mocznika, który zawiera trzy formy azotu: amonową, azotanową oraz amidową;
  • roztwór mocznika;
  • płynny fosforan amonu (zawiera azot w formie amonowej oraz fosfor).


Na krajowym podwórku najbardziej popularny jest roztwór saletrzano-mocznikowy, który traktowany jest jako nawóz doglebowy. Produkowany jest w trzech rodzajach (28%N, 30%N, 32%N), a najpopularniejszy jest roztwór 32%. U naszych zachodnich sąsiadów z powodzeniem praktykuje się także jego stosowanie nalistne. Podczas naszych seminariów dr Schönberger przedstawił swoje doświadczenia w tym zakresie z r.s.m. 28%.


Więcej informacji na ten temat znajdziecie w najnowszym numerze top agrar Polska (2/2020) od str. 96.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Mrozy i śnieg ścięły rzepak – co robić?

Czytaj

Zobacz wideo

Strategia nawożenia azotem zbóż ozimych i rzepaku wiosną 2020

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody