Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Jak poprawić żyzność i strukturę gleby?

24.05.2018

Drukuj

Jak poprawić żyzność i strukturę gleby?

Artykuł dostępny

r e k l a m a


Jednak wśród rolników dominuje spojrzenie na glebę jako magazyn składników pokarmowych oraz wody, dlatego wielu z nich uważa za istotne tylko nawożenie mineralne oraz odpowiednie zaopatrzenie w wodę. Procesy prowadzone przez bytujące w glebie organizmy traktowane są jak przysłowiowa „czarna skrzynka”. Jedynie obecność drobnoustrojów chorobotwórczych wywołuje niepokój rolników. Rola pozostałych organizmów glebowych w kształtowaniu warunków wzrostu i rozwoju roślin z reguły jest ignorowana.

Próchnica nade wszystko

Utrzymanie żyzności  gleb zależy od zachowania na odpowiednim poziomie próchnicy, której biosynteza zależna jest od odpowiedniego zróżnicowania organizmów glebowych. Dzięki odpowiedniemu dopływowi zróżnicowanych składników organicznych oraz racjonalnemu gospodarowaniu nawożeniem mineralnym i procesom biologicznym prowadzonym przez mikro- i makroorganizmy glebowe powstaje próchnica glebowa, której nie można sztucznie wyprodukować.

r e k l a m a

Przedkładanie krótkotrwałych korzyści, m.in. sprzedaż słomy, rezygnacja z nawożenia organicznego, zaniedbanie wapnowania oraz uproszczenia w zmianowaniu, prowadzą do drastycznego ograniczenia bioróżnorodności i degradacji próchnicy. Rolnicy próbują rekompensować to zjawisko, zwiększając poziom nawożenia mineralnego, najczęściej azotem. Wywołuje to efekt błędnego koła. Intensyfikacja nawożenia mineralnego przyspiesza procesy mineralizacji świeżej materii organicznej, jak próchnicy, co zwiększa problemy z zachowaniem żyzności gleb i bioróżnorodności.

Pracowite bakterie i grzyby

Gleby o bogatej bioróżnorodności cechuje mniejsza podatność na rozprzestrzenianie się patogenów i szkodników. Równocześnie odpowiednia bioróżnorodność organizmów glebowych zapewnia możliwość odpowiedniego zróżnicowania drobnoustrojów zasiedlających rizosferę, czyli glebę w bezpośrednim sąsiedztwie systemu korzeniowego roślin, co w znaczący sposób ogranicza możliwości rozwoju patogenów. 
Organizmy glebowe możemy w uproszczenia podzielić na:
  • bakterie (bakterie właściwe, promieniowce, sinice, archeony),
  •  grzyby (grzyby właściwe i pseudogrzyby), 
  • mikrofaunę (pierwotniaki, nicienie), 
  • mezo- i makrofaunę (stawonogi,  dżdżownice). 
Dominującym składnikiem biomasy w glebach uprawnych są drobnoustroje – bakterie i grzyby.
Więcej na temat znaczenia i funkcji mikroorganizmów glebowych w poprawianiu żyzności gleby przeczytacie w najbliższym numerze „top agrar Polska” 6/2018 od str. 
80.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Apel do komisarza Wojciechowskiego: Te przepisy grożą utratą zysków przez polskich rolników

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody