Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Aktualności branżowe>

Jakie ceny pszenicy i rzepaku? – przetwórcy wyjawiają co będzie do żniw i po żniwach

Obrazek

O-Polski Rynek Rzepaku i Pszenicy to świetne forum dyskusji nt. rynku. Rolnicy i przetwórcy nie zawsze dobrze się dogadują, bo często oferowana cena za pszenicę czy rzepak nie satysfakcjonuje producentów. Jednak dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje. 

Karol Bujoczek21 maja 2018, 10:26
Od 50 do 70 zł musielibyśmy zejść na tonie pszenicy, gdyby nie było dobrych relacji z lokalnym przetwórstwem i pszenicę trzeba by wywieźć do portów – mówił Mariusz Olejnik na konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k Opola. Według ekspertów banku ING w nowy sezon wejdziemy z zapasami 2 mln ton pszenicy w magazynach, choć nie zgadza się z nimi Bożena Pietrzak z firmy Cargill, która zapasy szacuje na ok. 1,6 mln ton. Wprawdzie dynamika eksportu z Polski w ubiegłym sezonie spadła, to w tym roku ma być lepiej. A to za sprawą niskiego kursu złotówki, która sprzyja eksporterom. Według szacunków ING pod koniec roku euro ma kosztować 4,15 zł, zdaniem Cargilla złotówka będzie słabsza.
Na rynkach eksportowych może być trudniej
Nie widzę dobrej perspektywy dla nas jako eksporterów z tego regionu, bo trudno będzie  nam konkurować z pszenicą z Rosji, Ukrainy i Kazachstanu – gdzie potencjał jeszcze wzrośnie. Wschodnia pszenica rozpycha się na rynkach importerów i wypiera nas z tych rynków, gdzie mogą dostarczyć ziarno taniej – podkreślał Wojciech Bieszczad z Good Mills Polska. Jego zdaniem powinniśmy się zatem wspierać lokalnie i ściślej współpracować, by móc konkurować produktem przetworzonym, a nie surowcem.

Jeśli wpiszemy się w europejski trend, gdzie konsumenci chcą coraz więcej produktów regionalnych, to stworzy się szansa dla rolników i przetwórców z regionu, ale to na razie tylko kilkuprocentowa nisza. Rolnicy są przekonani, że jak tylko przetwórcy będą więcej płacić za konkretne parametry i zagwarantują atrakcyjną cenę, to dostarczą takie ziarno.
– Konsument chce mieć coraz lepszą jakość, coraz zdrowszą żywność, a także pochodzącą z jego regionu. Przykładowo w Austrii płaci się poważną premię za pszenicę o podobnych parametrach młynarskich 12,5-13 % białka, liczbie opadania 220 sek. i gęstości 76. I za taką pszenicę na produkty regionalne przetwórcy płacą więcej – argumentował Bieszczad.
– Jak rośnie zapotrzebowanie na nowy produkt, to my jako grupa chcemy wejść w to pierwsi. Ale wyższa jakość musi oznaczać wyższą cenę – podkreślał Mariusz Olejnik, prezes Spółdzielni Grup Polski Rzepaki i Zboża. Jego zdaniem, Rosja będzie produkować pszenicę zawsze taniej, a my musimy szukać możliwości w lepszych parametrach, w produkcie regionalnym. Zorganizowana partia, lepsza jakość, wyższa cena – argumentował Olejnik.
Rolnicy i przetwórcy podpisują mało kontraktów
W dyskusji przetwórcy narzekali na słabą płynność dostaw, gdyż rolnicy przetrzymują ziarno w oczekiwaniu na wyższą cenę. - Kontrakty dają gwarancję zbytu i ceny obu stronom i dobrze byłoby, gdyby rolnicy 1/3 swojej produkcji mieli zakontraktowane przed żniwami – mówi Arkadiusz Barylski z BZK Group (Polskie Młyny).

Dla eksporterów ważne jest to, by mogli organizować eksport przez cały rok. Nie da się wyeksportować nadwyżek z magazynów, jakie zostały, w ciągu dwóch miesięcy przed żniwami – przekonywał Barylski. – Eksportujemy 3-4 mln ton pszenicy rocznie, a teraz mamy w magazynach ok. 1,6 mln t. Problem w tym, że rolnicy wyczekują i chcą trafić w najwyższą cenę, a to zdarza się raz na 10 lat. Rolnicy nie sprzedają płynnie, by uzyskać dobrą średnią za cały rok – wyjaśniał.
Po ile pszenica?
W połowie maja br. pokrycie w surowiec jest bardzo duże, mamy tyle ziarna ile potrzebujemy, musimy dokupić symboliczne ilości ziarna – odpowiadali przetwórcy.  - W maju i czerwcu nie wyeksportujemy więcej jak ok. 150 tys. ton. Może lokalnie do Niemiec, więcej raczej nie uda się wywieźć. Cały rynek nie jest w stanie wchłonąć do żniw tej nadwyżki jaką mamy w magazynach – przekonywała Bożena Pietrzak.

Jej zdaniem, pszenicy zbierzemy mniej. Późniejsze siewy więcej pszenicy jarej, miejscowo susze na wiosnę, to oznacza niższy plon.

Jeśli pszenicy będzie mniej w Polsce, to wcale nie znaczy, że będzie droższa. Obecnie cena 720 zł/t, a kontrakty z dostawą we wrześniu 650 - 660 zł/t (za standard - 12,5% białka, 76 kg gęstość, 220 s. L. opadania).

Według szacunków ekspertów na przyszłe zbiory zawarto niewiele kontraktów, bo raptem ok. 10% na pszenicę i nieco ponad 5% na rzepak.
Rzepak: czeka nas mocny rynek
-    Po żniwach będziemy mieli notowania Matif plus, a to oznacza, że rzepak w Polsce będzie droższy – przewidywała Anna Bykowska z ADM w Szamotułach. Z reguły w Polsce ceny są poniżej notowań na francuskiej giełdzie, jednak przy szacunkach słabszych plonów ok. 2,2 mln ton i nieco niższych  zasiewów przetwórcy chcą zapewnić sobie surowiec z lokalnego rynku i tego można się spodziewać w tym roku. - Tomasz Wika z ZT w Kruszwicy szacuje, że w magazynach rolników jest jeszcze ok. 350 tys. ton rzepaku. – Rolnicy długo czekali ze sprzedażą na wiosnę zanim cena nie przekroczyła bariery 1500 zł/t na początku maja, kiedy ożywiły się dostawy - podkreślał.

- W zeszłym roku o tej porze płaciliśmy 10, 15 E poniżej notowań „na matifie”. W tym roku będzie raczej „MATIF plus”, a zatem powyżej notowań na francuskiej giełdzie – wyjaśniała Bykowska. W obecnym sezonie jesteśmy importerem netto rzepaku. Już teraz za rzepak importowany płaci się ok. 8 euro na tonie więcej niż krajowy.

Czy te 8 euro nie zmobilizowałoby naszych rolników do sprzedaży? Okazuje się, że rzepak z południa Europy ma lepszą jakość od krajowego, zwłaszcza z regionów północnych, gdzie  długotrwałe deszcze pogorszyły jego jakość. Rzepak z Rumunii był lepszy jakościowo do rafinacji.

Zdaniem Bykowskiej ceny będą przewyższały notowania na MATIF, ale o ich ostatecznym poziomie przesądzi kurs złotówki. Notowania złotówki są trudne do przewidzenia, bo sama dobra koniunktura gospodarcza w kraju nie ma na nie wielkiego wpływu.

-   O konkurencyjność naszego rzepaku nie musimy się bać, choć Polska stała się już importerem oleju. Nasz krajowy biodiesel dobrze się rozwija i spodziewamy się dobrej perspektywy także po  roku 2020.
Jakie kierunki rozwoju przetwórstwa rzepaku i zbóż?
- Kierunki przetwórstwa wyznaczają nam klienci, a oni szukają oleju zrównoważonego czyli certyfikowanego. Z kolei giganci na rynku żywnościowym jak KFC, McDonalds szukają oleju wysokooleinowego, trwalszego przy smażeniu – wyjaśniał Tomasz Wika. Wika jest przekonany, że to jest kierunek wyznaczający uprawę w przyszłości – odmian dających rzepak, z którego olej będzie bardziej stabilny. Zdaniem członka zarządu ZT Kruszwica, jesteśmy blisko do produkcji oleju w pełni identyfikowalnego, co oznacza, że na butelce oleju będzie można napisać, z którego pola pochodził rzepak.

- Naszym plusem jest to, że blisko mamy magazyny zakładów tłuszczowych oraz alternatywę w czeskim Ołomuńcu, im więcej odbiorców, tym większe  pole manewru – mówił Mariusz Olejnik.
Tomasz Wika z ZT Kruszwica przestrzegał, że choć lokalnie z powodu braku opadów możemy mieć niższe plony, to wcale nie musi oznaczać to wysokiej ceny. Decydują o tym warunki na świecie: ceny ropy, plony soi czy podaż oleju palmowego i kursy walut.

Spotkanie w Prószkowie k. Opola było świetną okazją nie tylko wymiany informacji rynkowych, ale budowania dobrych lokalnych relacji. A te w dzisiejszym biznesie są równie ważne jak dobra cena, podkreślali uczestnicy spotkania.

bk, fot. Bujoczek, Wawer


1 z 37
Mariusz Olejnik (przy mównicy), prezes Spółdzielni Grup Polski Rzepaki i Zboża podczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. K.bujoczek

Mariusz Olejnik (przy mównicy), prezes Spółdzielni Grup Polski Rzepaki i Zboża podczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. K.bujoczek

2 z 37
Dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje. Fot. K. Bujoczek

Dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje. Fot. K. Bujoczek

3 z 37
Dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje. Fot. K. Bujoczek

Dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje. Fot. K. Bujoczek

4 z 37
Dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje. Fot. K. Bujoczek

Dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje. Fot. K. Bujoczek

5 z 37
Dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje. Fot. K. Bujoczek

Dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje. Fot. K. Bujoczek

6 z 37
Dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje. Fot. H. Wawer

Dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje. Fot. H. Wawer

7 z 37
Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

8 z 37
Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

9 z 37
Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

10 z 37
Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

11 z 37
Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

12 z 37
Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

13 z 37
Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

14 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

15 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

16 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

17 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

18 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

19 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

20 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

21 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

22 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

23 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

24 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

25 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

26 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

27 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

28 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

29 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

30 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

31 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

32 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

33 z 37
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

34 z 37
Część artystyczna po konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola.  Fot. H. Wawer

Część artystyczna po konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

35 z 37
Część artystyczna po konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Część artystyczna po konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

36 z 37
Część artystyczna po konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Część artystyczna po konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

37 z 37
Część artystyczna po konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Część artystyczna po konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer

Picture of the author
Autor Artykułu:Karol Bujoczek
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)