Jakie ceny pszenicy i rzepaku? – przetwórcy wyjawiają co będzie do żniw i po żniwach

O-Polski Rynek Rzepaku i Pszenicy to świetne forum dyskusji nt. rynku. Rolnicy i przetwórcy nie zawsze dobrze się dogadują, bo często oferowana cena za pszenicę czy rzepak nie satysfakcjonuje producentów. Jednak dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje.

Na rynkach eksportowych może być trudniej
– Nie widzę dobrej perspektywy dla nas jako eksporterów z tego regionu, bo trudno będzie nam konkurować z pszenicą z Rosji, Ukrainy i Kazachstanu – gdzie potencjał jeszcze wzrośnie. Wschodnia pszenica rozpycha się na rynkach importerów i wypiera nas z tych rynków, gdzie mogą dostarczyć ziarno taniej – podkreślał Wojciech Bieszczad z Good Mills Polska. Jego zdaniem powinniśmy się zatem wspierać lokalnie i ściślej współpracować, by móc konkurować produktem przetworzonym, a nie surowcem.– Konsument chce mieć coraz lepszą jakość, coraz zdrowszą żywność, a także pochodzącą z jego regionu. Przykładowo w Austrii płaci się poważną premię za pszenicę o podobnych parametrach młynarskich 12,5-13 % białka, liczbie opadania 220 sek. i gęstości 76. I za taką pszenicę na produkty regionalne przetwórcy płacą więcej – argumentował Bieszczad.
– Jak rośnie zapotrzebowanie na nowy produkt, to my jako grupa chcemy wejść w to pierwsi. Ale wyższa jakość musi oznaczać wyższą cenę – podkreślał Mariusz Olejnik, prezes Spółdzielni Grup Polski Rzepaki i Zboża. Jego zdaniem, Rosja będzie produkować pszenicę zawsze taniej, a my musimy szukać możliwości w lepszych parametrach, w produkcie regionalnym. Zorganizowana partia, lepsza jakość, wyższa cena – argumentował Olejnik.
Rolnicy i przetwórcy podpisują mało kontraktów
W dyskusji przetwórcy narzekali na słabą płynność dostaw, gdyż rolnicy przetrzymują ziarno w oczekiwaniu na wyższą cenę. - Kontrakty dają gwarancję zbytu i ceny obu stronom i dobrze byłoby, gdyby rolnicy 1/3 swojej produkcji mieli zakontraktowane przed żniwami – mówi Arkadiusz Barylski z BZK Group (Polskie Młyny).Po ile pszenica?
W połowie maja br. pokrycie w surowiec jest bardzo duże, mamy tyle ziarna ile potrzebujemy, musimy dokupić symboliczne ilości ziarna – odpowiadali przetwórcy. - W maju i czerwcu nie wyeksportujemy więcej jak ok. 150 tys. ton. Może lokalnie do Niemiec, więcej raczej nie uda się wywieźć. Cały rynek nie jest w stanie wchłonąć do żniw tej nadwyżki jaką mamy w magazynach – przekonywała Bożena Pietrzak.Jeśli pszenicy będzie mniej w Polsce, to wcale nie znaczy, że będzie droższa. Obecnie cena 720 zł/t, a kontrakty z dostawą we wrześniu 650 - 660 zł/t (za standard - 12,5% białka, 76 kg gęstość, 220 s. L. opadania).
Rzepak: czeka nas mocny rynek
- Po żniwach będziemy mieli notowania Matif plus, a to oznacza, że rzepak w Polsce będzie droższy – przewidywała Anna Bykowska z ADM w Szamotułach. Z reguły w Polsce ceny są poniżej notowań na francuskiej giełdzie, jednak przy szacunkach słabszych plonów ok. 2,2 mln ton i nieco niższych zasiewów przetwórcy chcą zapewnić sobie surowiec z lokalnego rynku i tego można się spodziewać w tym roku. - Tomasz Wika z ZT w Kruszwicy szacuje, że w magazynach rolników jest jeszcze ok. 350 tys. ton rzepaku. – Rolnicy długo czekali ze sprzedażą na wiosnę zanim cena nie przekroczyła bariery 1500 zł/t na początku maja, kiedy ożywiły się dostawy - podkreślał.Jakie kierunki rozwoju przetwórstwa rzepaku i zbóż?
- Kierunki przetwórstwa wyznaczają nam klienci, a oni szukają oleju zrównoważonego czyli certyfikowanego. Z kolei giganci na rynku żywnościowym jak KFC, McDonalds szukają oleju wysokooleinowego, trwalszego przy smażeniu – wyjaśniał Tomasz Wika. Wika jest przekonany, że to jest kierunek wyznaczający uprawę w przyszłości – odmian dających rzepak, z którego olej będzie bardziej stabilny. Zdaniem członka zarządu ZT Kruszwica, jesteśmy blisko do produkcji oleju w pełni identyfikowalnego, co oznacza, że na butelce oleju będzie można napisać, z którego pola pochodził rzepak.Tomasz Wika z ZT Kruszwica przestrzegał, że choć lokalnie z powodu braku opadów możemy mieć niższe plony, to wcale nie musi oznaczać to wysokiej ceny. Decydują o tym warunki na świecie: ceny ropy, plony soi czy podaż oleju palmowego i kursy walut.
bk, fot. Bujoczek, Wawer
Przeczytaj również

Mariusz Olejnik (przy mównicy), prezes Spółdzielni Grup Polski Rzepaki i Zboża podczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. K.bujoczek

Dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje. Fot. K. Bujoczek

Dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje. Fot. K. Bujoczek

Dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje. Fot. K. Bujoczek

Dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje. Fot. K. Bujoczek

Dyskusja w trakcie konferencji na Opolszczyźnie odkryła zasady funkcjonowania rynku w Polsce. Takie rozmowy zawsze pomagają budować korzystne relacje. Fot. H. Wawer
Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Zwiedzanie młyna Good Milles Polska poodczas konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Część artystyczna po konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Część artystyczna po konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Część artystyczna po konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer
Część artystyczna po konferencji „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż” w Prószkowie k. Opola. Fot. H. Wawer