Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Jęczmieniowi nie może zabraknąć jesienią azotu

05.10.2016

Drukuj

Jęczmieniowi nie może zabraknąć jesienią azotu

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

U jęczmienia ozimego jesienią zaczyna się proces tworzenia zawiązków kłosów, a kończy się wiosną on wraz z przejściem w fazę dnia długiego. Dlatego też jest on bardziej wrażliwy, np. od pszenicy, na warunki podczas wegetacji jesiennej zapewniające optymalny rozwój przed zimą.

Oznacza to, że rośliny muszą być dobrze zaopatrzone w składniki pokarmowe w tym okresie. Prawidłowo rozwinięta plantacja jęczmienia pobierze przed zimą ok. 15–30 kg/ha azotu. Jeśli przedplonem była pszenica, po której słoma została na polu należało do zapotrzebowania jesiennego na azot uwzględnić dawkę ok. 40–70 kg/ha N na rozkład słomy. Samo ściernisko (słoma zebrana z pola) wymaga podania znacznie mniejszej ilości tego składnik – ok. 20 kg/ha N. Łączne zapotrzebowanie na ten składnik jesienią wynosi zatem ok. 55–100 kg/ha N.

W przypadku stosowania nawożenia organicznego można zakładać, że jesienią (w zależności od warunków pogodowych i gleby) uwolni się jeszcze pewna ilość azotu – szacunkowo może to być od 20 do 60 kg/ha N. Jeżeli już na samosiewach zbóż widoczne były objawy niedoboru azotu, oznacza to że wykorzystana została przez rośliny pula azotu dostępnego z gleby, albo przemieścił się on ze strefy korzeniowej do głębszych warstw. Suche warunki jakie panowały w tym roku we wrześniu mogły ograniczyć dostępność i pobieranie składników pokarmowych, w tym także azotu. Można jesienią rozważyć zastosowanie w jęczmieniu pogłównej porcji azotu w ilości ok. 20–40 kg/ha N. Nawożenie mineralne jest najbardziej efektywne jeśli nastąpi od fazy trzeciego liścia, wówczas bowiem stymuluje rozwój pierwszych pędów bocznych. Ważna jest przy tym forma azotu. Jesienią pogłównie w jęczmieniu – podobnie jak np. w rzepaku – należy unikać nawozów zawierających azot azotanowy, który nadmiernie pobudza rośliny do rozwoju i zmniejsza mrozoodporność roślin. Dlatego jesienią lepiej jest wybierać nawóz zawierający formę amonową, np. fosforan amonu jeśli dodatkowo chcemy uzupełnić fosfor czy też siarczan amonu. Ten ostatni nawóz ma właściwości zakwaszające, dlatego można go polecić na stanowiskach o pH powyżej 7. W tym terminie można także zdecydować się na nawóz zawierający formę amidową, np. mocznik.

Fot. agrarfoto


Widziałeś już nasze video "Pogotowie polowe TAP: Ile azotu dać rzepakowi na start?"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Kontrowersyjna ustawa zablokuje inwestycje na wsi? Teraz wszystko w rękach Senatu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody