StoryEditor

Jeszcze brakuje pełnego zahartowania ozimin

Jakby mało było rolnikom kłopotów z aurą jesienną, przebieg pogody do drugiej dekady grudnia nie zrealizował wymaganych zmian w roślinie, wynikających z trzeciego etapu hartowania.
19.12.2017., 13:12h
Proces pełnego hartowania ozimin zachodzi przy nieprzerwanym, długim działaniu temperatur ujemnych, stopniowo się obniżających. Podczas mrozu dochodzi do powolnej krystalizacji wody w przestrzeniach międzykomórkowych oraz wiązkach przewodzących i ubytku wody w cytoplazmie, co eliminuje zabójcze dla komórek zamrożenie – krystalizację ich struktur wewnętrznych. Rośliny dopiero po takim cyklu pogodowy nabywają pełną mrozoodporność, deklarowaną przez hodowców odmian. Aby nastąpiło to zjawisko, rośliny muszą przerwać wzrost wydłużeniowy i krzewienie. Procesy te są bowiem nierozerwalnie związane ze zwiększoną ilości wody w komórkach i nadmiernie uwodnioną cytoplazmą, co wyklucza proces hartowania i zmniejsza zimotrwałość, a zwłaszcza mrozoodporność.

Przy dalszej łagodnej pogodzie nie można więc liczyć na 100-procentową mrozoodporność roślin. Jeżeli zatem zimą nastąpi kilkudniowy spadek temperatury, wystarczy do –12°C, zwłaszcza przy braku okrywy śnieżnej, na zbożach i rzepaku mogą wystąpić większe straty w obsadzie polowej, niż można się spodziewać po deklarowanej przez hodowców zimotrwałości odmian. Rolnikowi n...
Pozostało 59% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 10:24