Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Już niebawem można podać upragniony azot!

24.02.2019

Drukuj

Już niebawem można podać upragniony azot!

Artykuł dostępny

Z terenu dobiegają sygnały, że rolnicy boją się wyjeżdżać w pole z rozsiewaczami, żeby nie narazić się na donos… Tymczasem, fakt z nawozami zawierającymi azot wg nieżyciowych przepisów nie możemy wjechać, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby zastosować już nawozy potasowe, np. pod buraki albo siarkę na oziminy (jeśli nie planowaliśmy jej podać razem z azotem).

r e k l a m a

Aż strach sobie wyobrazić, co się będzie działo na polach 1. marca, jeśli pogoda pozwoli na nie wjechać. Tymczasem rośliny już od jakiegoś czasu zaczęły budzić się do życia, widać przyrosty korzeni przybyszowych na zbożach, a na korzeniach rzepaku korzenie włośnikowe. To niezaprzeczalny sygnał, że rośliny są gotowe na azot…Co gorsze, boli fakt że pogoda także już od połowy lutego umożliwiała wjazd w pole i zastosowanie nawozów azotowych...

Teraz najważniejszą kwestią będzie jak najszybsze  podanie azotu i to najlepiej szybko działającym w nawozie zawierającym zawierającym formy azotanową i amonową. Zwłaszcza w rzepaku powinniśmy się sprężać, bo on na 6 tyg. przed fazą kwitnienia, która zazwyczaj w latach średnio przypada na początku maja, powinien dostać całą zaplanowaną wiosenną dawkę azotu. Zatem stosując 1. marca pierwszą dawkę N, kolejna musi przypaść najdalej w połowie marca. Są także rolnicy, którzy na mocniejszych stanowiskach, w takim roku jak ten, rozważają wysianie całego azotu w jednej dawce – właśnie na starcie wegetacji.

Polecany artykuł

Rzepak syty od startu – dobrze zaplanuj nawożenie

Żółte naczynia w pogotowiu

Wprawdzie aktualnie mamy chwilowe ochłodzenie pogody, ale prognozy pogody zapowiadają ponowne ocieplenie. Ocieplenie i wysokie temperatury w ciągu dnia oznaczają, że powinniśmy już powoli wystawiać żółte naczynia w rzepakach, aby monitorować chowacza brukwiaczka. Masowy nalot chrząszczy brukwiaczka rozpoczyna się jeszcze przed ruszeniem wegetacji, gdy temperatura powietrza wzrośnie do 10–12 st. C. Samice składają jaja do otworów wygryzionych w łodygach, z reguły ok. 1 cm poniżej wierzchołka pędu. Potem schodzą do gleby, gdzie się przepoczwarczają. Aby trafnie oznaczyć moment wykonania zabiegu insektycydem przeciwko temu szkodnikowi trzeba przypomnieć sobie progi szkodliwości wg metody żółtych naczyń. Dla brukwiaczka jest to 10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni (lub 2–4 chrząszczy na 25 roślinach)

Fot. Czubiński, Krasnodębska, Walerowska

Polecane dla Ciebie:

article icon

USDA: miesięczny raport popytu i podaży zbóż oraz oleistych

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Chrząszcze chowacza brukwiaczka mają szarą barwę
Chrząszcze chowacza brukwiaczka w żółtym naczyniu
Do żółtego naczynia warto dolać np. płyn do spryskiwaczy, aby płyn nie zamarzł

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody