Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Klimat zmienia nam ochronę roślin

19.02.2020

Drukuj

Klimat zmienia nam ochronę roślin

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

– Zmiany klimatu są ogromnym zagrożeniem. Podnoszenie się poziomu wód powoduje zalewanie ziem uprawnych oraz nagłe powodzie. Obserwujemy też przesuwanie się stref klimatycznych w kierunku biegunów nawet o 300 km na każdy 1oC ocieplenia – mówił podczas Sesji Naukowej IOR prof. Bogdan Chojnicki z UP w Poznaniu. Nasilenie ekstremalnych zjawisk meteorologicznych – powodzie, długotrwałe susze, silne wiatry to spadki plonów nawet o 30% w średnich szerokościach geograficznych.
W Polsce może wzrosnąć zagrożenie erozją wodną na 30% powierzchni kraju oraz wietrzną na 28% powierzchni. W Polsce zmiana klimatu nie zmieni plonowania buraków cukrowych, może spowodować spadek plonowania pszenicy ozimej, ziemniaków i żyta; ale może także wpłynąć na wzrost plonów kukurydzy czy soi.
– Jeśli nie podejmiemy działań adaptacyjnych, może nas czekać w kraju spadek produkcji rolniczej o 5–25% – przestrzegał prof. Chojnicki.
Globalnie natomiast dalsza emisja CO2 do atmosfery po przekroczeniu temperatury o 1,8oC to m.in. zahamowanie produkcji ryżu, wzrost, a potem spadek produkcji soi i kukurydzy, ale też wzrost plonów pszenicy.

Choroby będą hulać!

r e k l a m a

Ocieplenie klimatu spowodować może m.in. zmiany w geograficznym usytuowaniu żywicieli roślinnych patogenów. Zmieni się czas trwania ich cyklów życiowych. Doświadczamy też większej presji ze strony chorób wirusowych – mówił Prof. Marek Korbas i IOR.
Pojawią się grzyby termofilne i zwiększy się ich znaczenie w zbożach, a będą to m.in. brunatna plamistość liści i inne gatunki z rodzaju Drechslera, mączniak prawdziwy, rdze, ramularia jęczmienia czy gatunki z rodzaju Fusarium. Z kolei w rzepaku ostatniej jesieni zwiększyło się porażenie kiłą kapusty, ponieważ były idealne warunki do jej rozwoju. Zmiany klimatu to także większe nasilenie ze strony czerni krzyżowych, szarej pleśni, werticiliozy oraz suchej zgnilizny kapustnych. Mniejsze znaczenie będzie miała za to zgnilizna twardzikowa, mączniaki, zgnilizna rzepaku czy cylindrosporioza.

– W warunkach ocieplenia coraz większym problemem będą różne gatunki rdzy (Puccinia). W ostatnich latach pojawiają się nowe rasy Puccinia striformis: WARRIOR, KRANICH, TRITICALE AGRESSIVE o wysokiej wirulencji, które mogą porażać w wyższych temperaturach przy minimalnej ilości wody – przestrzegał prof. Marek Korbas. Nowe patogeny jakie zagrażają uprawom rolniczym, to zgnilizna rzepaku, choroba szalonych wiech, głownia pyląca kukurydzy, fuzarioza kłosów, rdza żółta czy rdza źdźbłowa, a wzrasta zagrożenie kiła kapusty czy czernienie korzeni – dodał.

Szkodniki też nie odpuszczą

Polecany artykuł

Rzepak wchodzi w fazę kwitnienia – początek zabiegów na płatek

– Szkodniki reagują zwiększoną liczebnością i w innych terminach niż dotychczas. W styczniu tego roku na zbożach pojawił się łokaś garbatek czy mszyce! Pomimo kalendarzowej zimy te drugie cały czas żerują! W najbliższych latach będziemy więc zmagać się z masowym pojawem szkodników – przestrzegał prof. Paweł Bereś z IOR.
Przede wszystkim mszyce zaczynają rozwijać więcej pokoleń, a dodatkowo będą się wcześniej pojawiać. W zeszłym sezonie masowo pojawiła się też zapomniana chwilowo stonka ziemniaczana. Zwiększa się znaczenie wciornastków czy miniarek. W najbliższych latach zwiększy się zagrożenie w rzepaku ze strony słodyszka oraz pryszczarka, chowacza czterozębnego, tantnisia czy gnatarza.

– W kukurydzy zwiększy się znaczenie omacnicy, stonki kukurydzianej. Z kolei przędziorek chmielowiec przenosi się już z buraków cukrowych na plantacje kukurydzy. W minionym sezonie ogromnym problemem były szkodniki glebowe i ta sytuacja może się powtarzać przyszłości. W buraku cukrowym natomiast nowym zagrożeniem jest szarek komośnik czy skośnik buraczak – dodał prof. Bereś.

Agrarsklep

top agrar Polska – roczna prenumerata

top agrar Polska – roczna prenumerata

Płacisz tylko

198,00 zł SPRAWDŹ
O wpływie zmian klimatu na ochronę roślin dyskutowano 12 lutego 2020 r. podczas 60. Sesji Naukowej IOR w Poznaniu.

mwal, fot. Daleszyński

Widziałeś już nasze video "Optymalny plan nawożenia. Jak do tego podejść? Tomasz Staniszewski, opiekun klienta w Dziale Doradców Regionalnych Anwil"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody