Reklama zniknie za 11 sekund

Miedź stabilizuje plon

Obrazek

Bez miedzi rośliny wykształcają np. mniejszą ilość ziarna. Pierwiastek ten podwyższa też odporność roślin na wyleganie, i to nie tylko zbóż.

Jacek Daleszyński24 kwietnia 2018, 13:00
Miedź jest niezbędna do prawidłowego wzrostu praktycznie wszystkich roślin uprawnych.  Najważniejsza jest jednak dla zbóż, chociaż ta grupa roślin nie pobiera najwięcej tego mikroelementu (tab. 1.). Zboża na wyprodukowanie 1 t ziarna wraz ze słomą potrzebują 8–9 g Cu (jej zawartość to 2–5 mg/kg suchej masy słomy i 3–5 mg/kg suchej masy ziarna). Rzepak, jak podają różne źródła, potrzebuje od 10 do 40 g na produkcję 1 t nasion z plonem ubocznym, kukurydza 13–14 g, a ziemniak 20 g.
Miedź już w XIX w. była stosowana jako środek ochrony roślin przeciwko niektórym chorobom grzybowym. Dziś takie jej zastosowanie jest już mniej popularne, szczególnie w uprawach rolniczych.

Niewielka dostępność miedzi

Zawartość miedzi w glebie wynosi od 1 do 180 mg/kg gleby, jednak najczęściej jest to 5–50 mg/kg. Jej ilość zależy od rodzaju gleby, a najwięcej może się jej znajdować w czarnoziemach, czarnych ziemiach i madach. Należy jednak pamiętać, że dostępność tego pierwiastka jest niewielka i zależy m.in. od zawartości materii organicznej i wilgotności samej gleby.

Miedź dostępna dla roślin to najczęściej 1–5 mg/kg gleby w warstwie ornej do głębokości 30 cm. Najmniej dostępnej dla roślin miedzi jest na glebach torfowych i o dużej zawartości próchnicy. Pierwiastek ten trwale łączy się z materią organiczną, a nawożenie obornikiem nie poprawia dostępności miedzi, mimo że w 1 tonie wprowadzamy wraz z nim około 5 g tego mikroelementu. Przyorywana słoma jest również źródłem miedzi. W 1 tonie znajdują się 2–3 g Cu. Miedź jest też blokowana przy pH gleby pow. 7.

Mniej dostępnej miedzi jest na glebach wapiennych. Przy odczynie zasadowym powstają w glebie trudno rozpuszczalne związki miedzi, właśnie z fosforem, węglanami i siarką. Aby zatem rośliny miały dostęp do tego pierwiastka od samego początku wegetacji, warto pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim przy jego deficycie w glebie, w nawożeniu startowym można zastosować 10–20 kg/ha siarczanu miedzi. Nawóz ten dostarczy składnika oraz nieco obniży pH gleby, co dodatkowo spowoduje uruchomienie części niedostępnego pierwiastka związanego z próchnicą lub uwstecznionego w innych związkach.
Więcej o znaczeniu miedzi dla różnych roślin uprawnych, przedstawienie niedoborów oraz nawożenie tym pierwiastkiem w najnowszym, majowym numerze „top agrar Polska” na str. 100.

jd, fot. K+S Kali GMBH


Picture of the author
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)