StoryEditor

Mikroelementy receptą na przezimowanie

Do lepszego zimowania rzepaku i zbóż potrzebne są odpowiedniej ilości składników mineralnych, także mikroelementów. Warto więc wiedzieć, które są kluczowe i ile ich podać.
28.09.2018., 15:09h
Rośliny ozime do przezimowania potrzebują przede wszystkim mocnego systemu korzeniowego, węzła krzewienia (zboża) czy szyjki korzeniowej i stożka wzrostu (rzepak), które kształtowane są przy dobrej dostępności przede wszystkim fosforu, ale także magnezumikroelementów. Ta ostatnia grupa składników, choć pobierana w dużo mniejszych ilościach niż makroelementy ma szczególne znaczenie dla przezimowania zbóż.

Zarówno dla zbóż i rzepaku warunkiem dobrego przezimowania jest natomiast dobre odżywienie mikroelementami, takimi jak bor, mangan, molibden, miedź, cynk i żelazo. Nie chodzi tylko o zagęszczenie soku komórkowego, który jeśli zawiera więcej składników ma niższą temperaturę zamarzania. Każdy z pierwiastków pełni określoną funkcję, która w bardziej lub mniej bezpośredni sposób wpływa na przezimowanie roślin.

W nawożeniu ozimin jesienią mikroelementami można zastosować praktycznie wszystkie dostępne formy nawozów, czyli tlenki, siarczany i chelaty. Ich dawka powinna odpowiadać zaleceniom dla konkretnego pierwiastka. Najefektywniejsze będą nawozy w formie chelatów, z kolei tańsze będą np. siarczany. Wszystkie mikroelementy, ale też inne pierwiastki, które planujemy podać oziminom jesienią najlepiej aplikować na dobrze rozwinięte rośliny. Oznacza to, że w przypadku rzepaku odżywianie dolistne dobrze jest przeprowadzić, kiedy ma on przynajmniej 4 liście (BBCH 14, zabieg można połączyć ze skracaniem). W przypadku zbóż dokarmianie najlepiej wykonać od początku fazy krzewienia (BBCH 21, we wcześnie sianych zbożach razem z fungicydem). Temperatura podczas zabiegu powinna wynosić przynajmniej 6°C, co warunkuje dobrą przyswajalność składników.

Więcej porad i informacji o wpływie mikroelementów na przedzimowa kondycję roślin znajdziesz w artykule wydania 9/2018 „top agrar Polska” na str. 106–109.
[bie]
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. kwiecień 2024 07:34