Mikroelementy wspomogą zimowanie

Mimo że do zimy zostało jeszcze trochę czasu, to już teraz warto pomyśleć nad działaniami, które poprawią zimotrwałość zbóż i rzepaku.
Mangan
Składnik gorzej pobierany w suchej i luźnej glebie. Odpowiada za wzrost wydłużeniowy komórek, czyli np. wzrost korzeni. Pełni ważną funkcję we wzmacnianiu odporności roślin na choroby, np. mączniaka u zbóż.
Molibden
Jego niedobory można czasem zaobserwować już jesienią przede wszystkim u rzepaku w postaci łyżeczkowato wygiętych liści – na zdjęciu powyżej (bardzo rzadko niedobór występuje jesienią w zbożach). Podnosi odporność roślin na choroby, ale jego bardzo ważną funkcją jest uczestnictwo w przemianach azotowych. Jego brak powoduje nagromadzenie formy azotanowej w roślinach, co bezpośrednio wpływa na pogorszenie zimotrwałości.
Wpływa na mechaniczną wytrzymałość roślin, co jesienią podniesie odporność na atak szkodników i grzybów. Podana jesienią podniesie wydajność fotosyntezy, co spowoduje sprawniejsze gromadzenie cukrów podnoszących zimotrwałość.
Odpowiada za podziały komórkowe w stożkach wzrostu, czyli odpowiada za sprawny przyrost korzeni. Podobnie jak miedź wzmacnia rośliny mechanicznie, co częściowo blokuje do nich dostęp szkodników i grzybów.
Ile i kiedy podać
Poniżej tabela z zaleceniem dawkowania mikroelementów jesienią w zbożach i rzepaku:jd, fot. Daleszyński