Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Aktualności branżowe>

Nasiona przyszłości odporne na suszę

Obrazek

W odpowiedzi na ekstremalne susze i jałowienie gleb uprawnych naukowcy stworzyli powłokę, która nie tylko ochroni ziarna przed brakiem wody, ale zapewni składniki odżywcze. Jak to działa?

Aneta Lewandowska5 sierpnia 2021, 12:22

Zmiany klimatyczne, gwałtowne, ekstremalne zmiany pogody i niekorzystne warunki meteorologiczne stały się faktem już nie tylko dla krajów globalnego południa, ale też Europy i Polski. Brak wody, przedłużające się susze i pustynnienie gruntów w największym stopniu nadal dotykają kraje o cieplejszym klimacie, ale wraz z ogrzewającą się planetą światowe rolnictwo stoi przed ogromnymi wyzwaniami. A jeśli nie da się zatrzymać zmian, trzeba się do nich przystosować.

Dlatego właśnie badacze z MIT (Massachusetts Institute of Technology) przy współpracy Politechniki w Maroko postanowili wykorzystać naturalnie występujący w roślinach proces, który pozwoli ziarnom przetrwać suszę w czasie kiełkowania, a także dostarczy dodatkowych wartości odżywczych.

Co ciekawe, proces, o którym mowa, jest całkiem prosty i tani, a jak twierdzą naukowcy, może zostać szeroko wykorzystany w rejonach, gdzie gleby są suche i jałowe.

Dwuwarstwowa ochrona

Badania opierały się na wieloletnich efektach pracy profesora Benedetto Marelliego, wykładowcy MIT oraz jego współpracowników – zespół profesora Marelliego skupia się na powłokach otaczających ziarna. Poprzednio naukowcy wytworzyli powłokę na nasionach, która chroniła przed zbytnio zasoloną glebą, tym razem była to gleba zbyt sucha i jałowa do wzrostu.

Wytworzona przez nich warstwa jest inspirowana taką występującą naturalnie – między innymi w nasionach bazylii i chia. Powłoka stworzona przez naukowców ma podobną do żelu formę, która trwale wiąże wilgoć i otula ziarno.

Druga, wewnętrzna warstwa zawiera zachowane mikroorganizmy (rhizobacteria) oraz składniki pokarmowe, wspierające ich wzrost. Kiedy bakterie będą miały kontakt z podłożem i wodą, zatrzymają i zwiążą azot w glebie, w ten sposób dostarczając nasionom nawozu do lepszego wzrostu. Naukowcom zależało na tym, żeby jak najbardziej zwiększyć odporność ziaren – nie tylko na suszę, ale i na brak składników odżywczych. Samo namnażające się bakterie, wiążące azot, to uniezależnienie od nawozów.

Testy przeprowadzone na ziarnach w glebie z Maroka miały o tyle pozytywne rezultaty, że naukowcy rozpoczynają badania polowe.

Bezpośrednio na gospodarstwie

Badaczom zależało również na tym, żeby efekty pracy wprowadzić do powszechnego użytku – również na gospodarstwach, szczególnie w krajach rozwijających się, tych dotkniętych największą suszą. Jak zaznaczali, proces otoczkowanie nasion jest tak łatwy, że rolnicy mogliby robić to sami – pierwsza, wewnętrzna warstwa powstaje poprzez zanurzenie nasion, drugą natomiast można je spryskać.

Naukowcy uważają jednak, że ze względów ekonomicznych rozsądniejszym wyjściem jest przeprowadzenie procesu w odpowiednich zakładach nasiennych, które są lepiej przystosowane chociażby do utrzymania optymalnych warunków dla rozwoju rhizobakterii.

Materiały do produkcji powłoczek, jak zaznaczał profesor Marelli, są od dawna szeroko wykorzystywane w przemyśle i dostępne. Co więcej, są w pełni biodegradowalne, a część można uzyskać z odpadów żywnościowych. I chociaż proces otoczkowania ziaren zwiększyłby koszt zakupu, to jednocześnie następuje redukcja kosztów nawożenia azotem i nawodnienia pól. Dokładny stosunek kosztów i przychodów naukowcy chcą wyliczyć w dalszych krokach.

Są pierwsze efekty

Do tej pory naukowcy przebadali wpływ dodatkowych warstw na fasolę zwyczajną. Zarówno masa korzeniowa, wysokość łodygi, zawartość chlorofilu jak i inne cechy wzrostowe zyskały znacznie po otoczeniu nasion. Badacze czekają jednak jeszcze na najważniejszy z punktu widzenia rolnika wynik: wysokość plonu. Spodziewają się wysokiego zbioru, biorąc pod uwagę, jak rośliny radzą sobie w suchych i jałowych warunkach do tej pory.

Zachęceni dotychczasowymi sukcesami, już wkrótce wypróbują dodatkowe, ochronne warstwy pomocnicze na innych ziarnach, uprawianych na całym świecie. Możliwe, że w przyszłości uda im się stworzyć powłokę chroniącą przed sezonowymi ulewami występującymi na przemian z ekstremalnymi suszami i innymi problemami, które tworzy coraz mniej przewidywalny klimat.

al na podst. ScienceDaily
fot. pixabay



Picture of the author
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)