Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Nasiona przyszłości odporne na suszę

05.08.2021

Drukuj

Nasiona przyszłości odporne na suszę

r e k l a m a

Zmiany klimatyczne, gwałtowne, ekstremalne zmiany pogody i niekorzystne warunki meteorologiczne stały się faktem już nie tylko dla krajów globalnego południa, ale też Europy i Polski. Brak wody, przedłużające się susze i pustynnienie gruntów w największym stopniu nadal dotykają kraje o cieplejszym klimacie, ale wraz z ogrzewającą się planetą światowe rolnictwo stoi przed ogromnymi wyzwaniami. A jeśli nie da się zatrzymać zmian, trzeba się do nich przystosować.

Dlatego właśnie badacze z MIT (Massachusetts Institute of Technology) przy współpracy Politechniki w Maroko postanowili wykorzystać naturalnie występujący w roślinach proces, który pozwoli ziarnom przetrwać suszę w czasie kiełkowania, a także dostarczy dodatkowych wartości odżywczych.

Co ciekawe, proces, o którym mowa, jest całkiem prosty i tani, a jak twierdzą naukowcy, może zostać szeroko wykorzystany w rejonach, gdzie gleby są suche i jałowe.

r e k l a m a

Dwuwarstwowa ochrona

Badania opierały się na wieloletnich efektach pracy profesora Benedetto Marelliego, wykładowcy MIT oraz jego współpracowników – zespół profesora Marelliego skupia się na powłokach otaczających ziarna. Poprzednio naukowcy wytworzyli powłokę na nasionach, która chroniła przed zbytnio zasoloną glebą, tym razem była to gleba zbyt sucha i jałowa do wzrostu.

Wytworzona przez nich warstwa jest inspirowana taką występującą naturalnie – między innymi w nasionach bazylii i chia. Powłoka stworzona przez naukowców ma podobną do żelu formę, która trwale wiąże wilgoć i otula ziarno.

Druga, wewnętrzna warstwa zawiera zachowane mikroorganizmy (rhizobacteria) oraz składniki pokarmowe, wspierające ich wzrost. Kiedy bakterie będą miały kontakt z podłożem i wodą, zatrzymają i zwiążą azot w glebie, w ten sposób dostarczając nasionom nawozu do lepszego wzrostu. Naukowcom zależało na tym, żeby jak najbardziej zwiększyć odporność ziaren – nie tylko na suszę, ale i na brak składników odżywczych. Samo namnażające się bakterie, wiążące azot, to uniezależnienie od nawozów.

Agrarsklep

top agrar Polska – roczna prenumerata

top agrar Polska – roczna prenumerata

Płacisz tylko

198,00 zł SPRAWDŹ

Testy przeprowadzone na ziarnach w glebie z Maroka miały o tyle pozytywne rezultaty, że naukowcy rozpoczynają badania polowe.

Bezpośrednio na gospodarstwie

Polecany artykuł

Rośnie deficyt wody w glebie i skala suszy rolniczej

Badaczom zależało również na tym, żeby efekty pracy wprowadzić do powszechnego użytku – również na gospodarstwach, szczególnie w krajach rozwijających się, tych dotkniętych największą suszą. Jak zaznaczali, proces otoczkowanie nasion jest tak łatwy, że rolnicy mogliby robić to sami – pierwsza, wewnętrzna warstwa powstaje poprzez zanurzenie nasion, drugą natomiast można je spryskać.

Naukowcy uważają jednak, że ze względów ekonomicznych rozsądniejszym wyjściem jest przeprowadzenie procesu w odpowiednich zakładach nasiennych, które są lepiej przystosowane chociażby do utrzymania optymalnych warunków dla rozwoju rhizobakterii.

Agrarsklep

top agrar Polska – roczna prenumerata

top agrar Polska – roczna prenumerata

Płacisz tylko

198,00 zł SPRAWDŹ

Materiały do produkcji powłoczek, jak zaznaczał profesor Marelli, są od dawna szeroko wykorzystywane w przemyśle i dostępne. Co więcej, są w pełni biodegradowalne, a część można uzyskać z odpadów żywnościowych. I chociaż proces otoczkowania ziaren zwiększyłby koszt zakupu, to jednocześnie następuje redukcja kosztów nawożenia azotem i nawodnienia pól. Dokładny stosunek kosztów i przychodów naukowcy chcą wyliczyć w dalszych krokach.

Są pierwsze efekty

Do tej pory naukowcy przebadali wpływ dodatkowych warstw na fasolę zwyczajną. Zarówno masa korzeniowa, wysokość łodygi, zawartość chlorofilu jak i inne cechy wzrostowe zyskały znacznie po otoczeniu nasion. Badacze czekają jednak jeszcze na najważniejszy z punktu widzenia rolnika wynik: wysokość plonu. Spodziewają się wysokiego zbioru, biorąc pod uwagę, jak rośliny radzą sobie w suchych i jałowych warunkach do tej pory.

Zachęceni dotychczasowymi sukcesami, już wkrótce wypróbują dodatkowe, ochronne warstwy pomocnicze na innych ziarnach, uprawianych na całym świecie. Możliwe, że w przyszłości uda im się stworzyć powłokę chroniącą przed sezonowymi ulewami występującymi na przemian z ekstremalnymi suszami i innymi problemami, które tworzy coraz mniej przewidywalny klimat.

al na podst. ScienceDaily
fot. pixabay


Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek rzepaku: chwilowe osłabienie?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody