Nie wykorzystujemy potencjału produkcyjnego zbóż?
Podczas konferencji w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB w Radzikowie odbyła się ciekawa dyskusja na temat potencjału produkcyjnego zbóż. Za przykład całkowitego wykorzystania potencjału plonotwórczego podano Teksas.
Dr Tadeusz Oleksiak z IHAR-PIB, ZNiN uważa, że oczywiście jest potencjał do wzrostu produkcji zbóż w Polsce, natomiast problem polega na tym, że aż 70% powierzchni gruntów stanowi uprawa roślin zbożowych, co nie pozwala na zmianowanie, a to jednak ogranicza potencjał produkcyjny polskich zbóż.
W porównaniu do zachodniej Europy nasi rolnicy mają do dyspozycji gorszej jakości gleby, a także krótszy okres wegetacji (często nawet o 20 dni). Jeżeli jednak nastąpią zmiany w strukturze upraw i będziemy wykorzystywać w Polsce odmiany bardziej plenne i dostosowane do konkretnych gleb i warunków atmosferycznych, a także materiał kwalifikowany (w Polsce tylko 20% upraw jest obsiewanych kwalifikowanym materiałem siewnym!) przy uwzględnieniu zaleceń uprawowych, kosztów i późniejszych cen jest perspektywa wzrostu produkcji.
– Jednak tu potrzeba zmian mentalnych, a z tym od wielu lat jest problem. Potencjał plonotwórczy jest wykorzystywany zaledwie w 37-59% – mówił dr Oleksiak. Dodatkowo jedynie 30% gospodarstw korzysta z rekomendacji dotyczących odmian, które są dokładnie opisane wraz z zapotrzebowaniem na składniki mineralne, zagrożenia patogenami w danym rejonie czy chociażby normy wysiewu czy metod uprawy. W wielu gospodarstwach nadal postępuje się tak, jak to było kilkadziesiąt lat temu i trudno mówić w takich sytuacjach o przekonywaniu czy zmianie mentalności.
Tymczasem w Teksasie
Świetnym przykładem wykorzystania odpowiednio dobranych odmian np. kukurydzy jest Teksas. Dr Jackie C. Rudd z Texas Agrolife podkreślił, że w jego rejonie rolnicy muszą korzystać z doradztwa i specjalistycznych odmian np. odpornych na suszę i nietypowe szkodniki, bo inaczej z pól zostałyby jedynie ugory.
Dostosowane odmiany do klimatu są konieczne, żeby plon w ogóle zebrać z pola. W tej części świata potencjał plonowania roślin jest wykorzystany do granic możliwości, pola ponadto są nawadniane. Średni plon kukurydzy z hektara wynosi 20 ton…
dkol
Przeczytaj również
Dr Jackie C. Rudd z Teksas Agrilife
Konferencja w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie