Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ocieplenie zwiększa apetyt i liczebność szkodników

08.09.2018

Drukuj

Ocieplenie zwiększa apetyt i liczebność szkodników

Artykuł dostępny

Naukowcy zbadali, jak owady, które zwykle zagrażają strategicznym uprawom, tj. ryżowi, kukurydzy i pszenicy reagują na zmiany klimatu. Ich zdaniem, rosnące temperatury globalne mogą doprowadzić do wzrostu strat upraw od 10 do 25 proc. wraz z każdym stopniem ocieplenia. Wzrost średniej globalnej temperatury zaledwie o 2° będzie oznaczał straty plonu w tych gatunkach ok. 213 mln t.

r e k l a m a

Coraz wyższe temperatury na Ziemi oznaczają zwiększenie tempa przemian metabolicznych owadów – kiedy temperatury rosną, metabolizm przyspiesza i owady muszą więcej jeść. Wyższe temperatury sprzyjają ponadto zwiększeniu ich liczebności. Eksperci zastrzegają jednak, że istnieje zakres optymalnych temperatur dla wzrostu i rozwoju owadów. W temperaturach zbyt niskich bądź zbyt wysokich ich populacja przyrasta znacznie wolniej.

Największych strat upraw spowodowanych większą liczebnością owadów mają oczekiwać regiony strefy umiarkowanej, gdzie obecnie klimat nie sprzyja owadom aż tak bardzo (głównie Europa bez skrajnych północnych i południowych rejonów, centralny pas Azji oraz Ameryki Północnej). Najmniejsze straty będą natomiast w tropikach, gdyż ich klimat jest już bliski optymalnemu dla ich rozwoju. W efekcie zmian klimatu zrobi się tam jednak zbyt gorąco, co spowolni rozrost populacji owadów.

Polecany artykuł

Pogotowie polowe TAP: Czy warto chronić zboża przed chorobami jesienią?

Jeśli warunki do życia owadów najbardziej poprawią się w klimacie umiarkowanym oznacza to, że straty w uprawach najboleśniej odczują hodowcy pszenicy. Przyszłość upraw kukurydzy może być natomiast bardziej zróżnicowana. Częściowo jest ona bowiem uprawiana na terenach, gdzie owadów ma przybyć, a w innych miejscach będzie ich mniej.

Ryż uprawia się z kolei głównie w regionach tropikalnych. Jeśli średni wzrost temperatur przekroczy 3°C (dla klimatologii to czarny scenariusz), wówczas straty w plonach ryżu z powodu szkodników ustabilizują się – przewidują autorzy badania. Metabolizm owadów będzie przyspieszał, lecz zmniejszą się populacje szkodników, co zrównoważy ten efekt.

Francja, Chiny i USA  to kraje, gdzie szkodniki mogą spowodować największe straty w plonach. Kraje te są ważnymi producentami odpowiednio kukurydzy, pszenicy i ryżu. Eksperci niepokoją się możliwym scenariuszem ograniczenia wielkości plonów trzech kluczowych upraw, które stanowią podstawę wyżywienia przeważającej liczby mieszkańców Ziemi. Łącznie zboża te dostarczają 42% dziennej porcji kalorii.

W pewnym zakresie rolnicy mogą próbować adaptacji do zmian klimatu poprzez:
  • zmiany terminów siewów i zbiorów
  • uprawę nowych gatunków i odmiany roślin uprawnych
  • nowe sposoby zwalczania szkodników
  • wprowadzanie nowych cykli płodozmianu
  • stosując więcej środków ochrony roślin.
Źródło: PAP
[bie]

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rolnicy piszą list do Komisji Europejskiej

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody