StoryEditor

Ocieplenie zwiększa apetyt i liczebność szkodników

Zmiany klimatu będą miały negatywny wpływ na uprawy. Zwiększy się bowiem presja szkodników – ich liczebność i tempo przemian metabolicznych.
06.09.2018., 16:09h
Naukowcy zbadali, jak owady, które zwykle zagrażają strategicznym uprawom, tj. ryżowi, kukurydzy i pszenicy reagują na zmiany klimatu. Ich zdaniem, rosnące temperatury globalne mogą doprowadzić do wzrostu strat upraw od 10 do 25 proc. wraz z każdym stopniem ocieplenia. Wzrost średniej globalnej temperatury zaledwie o 2° będzie oznaczał straty plonu w tych gatunkach ok. 213 mln t.

Coraz wyższe temperatury na Ziemi oznaczają zwiększenie tempa przemian metabolicznych owadów – kiedy temperatury rosną, metabolizm przyspiesza i owady muszą więcej jeść. Wyższe temperatury sprzyjają ponadto zwiększeniu ich liczebności. Eksperci zastrzegają jednak, że istnieje zakres optymalnych temperatur dla wzrostu i rozwoju owadów. W temperaturach zbyt niskich bądź zbyt wysokich ich populacja przyrasta znacznie wolniej.

Największych strat upraw spowodowanych większą liczebnością owadów mają oczekiwać regiony strefy umiarkowanej, gdzie obecnie klimat nie sprzyja owadom aż tak bardzo (głównie Europa bez skrajnych północnych i południowych rejonów, centralny pas Azji oraz Ameryki Północnej). Najmniejsze straty będą natomiast w tropikach, gdyż ich klimat jest już bliski optymalnemu dla ich rozwoju. W efekcie zmian klimatu zrobi się tam jednak zbyt gorąco, co spowolni rozrost populacji owadów.

Jeśli warunki do życia owadów najbardziej poprawią się w klimacie umiarkowanym oznacza to, że straty w uprawach najboleśniej odczują hodowcy pszenicy. Przyszłość upraw kukurydzy może być natomiast bardziej zróżnicowana. Częściowo jest ona bowiem uprawiana na terenach, gdzie owadów ma przybyć, a w innych miejscach będzie ich mniej.

Ryż uprawia się z kolei głównie w regionach tropikalnych. Jeśli średni wzrost temperatur przekroczy 3°C (dla klimatologii to czarny scenariusz), wówczas straty w plonach ryżu z powodu szkodników ustabilizują się – przewidują autorzy badania. Metabolizm owadów będzie przyspieszał, lecz zmniejszą się populacje szkodników, co zrównoważy ten efekt.

Francja, Chiny i USA  to kraje, gdzie szkodniki mogą spowodować największe straty w plonach. Kraje te są ważnymi producentami odpowiednio kukurydzy, pszenicy i ryżu. Eksperci niepokoją się możliwym scenariuszem ograniczenia wielkości plonów trzech kluczowych upraw, które stanowią podstawę wyżywienia przeważającej liczby mieszkańców Ziemi. Łącznie zboża te dostarczają 42% dziennej porcji kalorii.

W pewnym zakresie rolnicy mogą próbować adaptacji do zmian klimatu poprzez:
  • zmiany terminów siewów i zbiorów
  • uprawę nowych gatunków i odmiany roślin uprawnych
  • nowe sposoby zwalczania szkodników
  • wprowadzanie nowych cykli płodozmianu
  • stosując więcej środków ochrony roślin.
Źródło: PAP
[bie]
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 11:13