StoryEditor

Odmianowe złote medale rozdane

Przed nami kolejna – szósta – edycja targów Polagra Premiery, podczas których zostaną wręczone złote medale, m.in. w dziedzinie hodowli odmian roślin uprawnych. 
14.12.2015., 21:12h

Targi Polagra Premiery odbędą się w dniach 21–24. stycznia 2016 r. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich w Poznaniu. Organizatorzy wyróżnili złotymi medalami 14 odmian z kilku hodowli. Poniżej przedstawiamy wyróżnione odmiany z krótkim ich opisem nadesłanym przez hodowców:

  •  pszenica zwyczajna jara HARENDA (Małopolska Hodowla Roślin  sp. z o.o. , Kraków) – rok rejestracji 2014.

Bardzo dobra plenność na terenie całego kraju: w badaniach rejestrowych 109 % wzorca na a1 i 104 % - na a2. Bardzo dobre parametry technologiczne ziarna. Wysoka odporność na choroby. Bardzo duża tolerancja na zakwaszenie gleby. Przydatność do siewów późnojesiennych. Wzorzec w doświadczeniach rejestrowych COBORU.

  • owies zwyczajny HARNAŚ (Małopolska Hodowla Roślin  sp. z o.o. , Kraków) – rok rejestracji 2014.

Bardzo dobra zdrowotność roślin. Szczególnie wysoka odporność na mączniaka prawdziwego, helmintosporiozę i septoriozę liści.Bardzo wysoka plenność na terenie całego kraju (w 2014 - 103% wzorca). Przewyższa plonem najlepsze odmiany wzorcowe. Odmiana żółtoziarnista, równomiernie dojrzewająca, odporna na wyleganie. Dzięki bardzo dobrym parametrom ziarna  - wartościowa pasza dla zwierząt. Obniżona zawartość łuski decyduje o przydatności tej odmiany do celów spożywczych. Odmiana nadaje się do uprawy na terenie całego kraju.

  • łubin wąskolistny TANGO (Poznańska Hodowla Roślin Sp. z o.o., Tulce)

Biało kwitnąca odmiana łubinu wąskolistnego, odznaczająca się wyjątkową odpornością na suszę, wysoką odpornością na choroby oraz bardzo dobrą wartością żywieniową. Potwierdza to rynek, który uczynił Tango najpopularniejszą i najszybciej rozwijającą się odmianą, która w 2015 roku stanowiła 21% zasiewów łubinu wąskolistnego.

  •  pszenżyto ozime ROTONDO (DANKO Hodowla Roślin sp. z o.o. z/s w Choryni)

Pszenżyto ozime ROTONDO charakteryzuje się bardzo wysoką plennością, zarówno na poziomie a1- średnio intensywnym, jak i na poziomie a2 – intensywnym. Ziarno ROTONDO jest piękne, grube w typie pszennym o wysokiej zawartości białka, tak pożądanego przemyśle paszowym. Posiada także bardzo dobrą zimotrwałość, dającą bezpieczeństwo przezimowania w warunkach ciężkiej zimy.. Kolejnymi atutami tego pszenżyta jest bardzo dobra zdrowotności nadzwyczajna krzewistość.

  •  pszenica ozima HONDIA (DANKO Hodowla Roślin sp. z o.o. z/s w Choryni)

Pszenica ozima HONDIA charakteryzuje się nadzwyczajną plennością zarówno na poziomie a1 (w technologii średnio intensywnej) jak i na poziomie a2 (w technologii intensywnej). Jest pszenicą jakościową, grupa A, o bardzo wysokich parametrach jakościowych ziarna, niezwykle pożądanych w produkcji żywności. Jest odmianą o bardzo dobrej mrozoodporności, ocenionej na 4,5 w skali 9º, co daje bezpieczeństwo uniknięcia straty plonów w warunkach ostrej zimy. Charakteryzuje się niespotykaną zdrowotnością wśród pszenic ozimych. HONDIA  Wyróżnia się grubym ziarnem o dobrym wyrównaniu i niewielkiej ilości pośladu oraz dobrą odpornością na wyleganie.

  •  żyto ozime mieszańcowe TUR (DANKO Hodowla Roślin sp. z o.o. z/s w Choryni we współpracy z HR Smolice Sp. z o.o., Grupa IHAR)

Żyto ozime hybrydowe TUR charakteryzuje się bardzo wysoką plennością, zarówno na poziomie zarówno na poziomie a1- średnio intensywnym, jak i na poziomie a2 – intensywnym, na terenie całego kraju. Posiada bardzo dobrą zdrowotność oraz niską podatność na sporysz, a także wyjątkową krzewistość Kolejnym atutem TUR-a jest piękne ziarno o bardzo dobrych właściwościach piekarniczych. Jest to mieszaniec wygrywający konkurencję z najlepszym odmianami firm zagranicznych. Dodatkowy element atrakcyjności tej odmiany, to oferowana rolnikom cena- niższa o okoo5-10% w stosunku do mieszańców firm niemieckich. Powyższe walory żyta TUR wskazują na możliwości uzyskania wysokiej opłacalności jego produkcji.

  •  pszenica ozima typu orkisz ROKOSZ (Hodowla Roślin Strzelce sp. z o.o. Grupa IHAR, Strzelce)

Pierwsza polska odmiana pszenicy ozimej typu orkisz. Odmiana ROKOSZ łączy w sobie cechy nowoczesnej odmiany z tradycyjnymi walorami pszenicy orkisz. Odmiana ta charakteryzuje się dużo lepszą wymłacalnością w porównaniu do tradycyjnych odmian orkiszu. Dzięki temu przemysł młynarski ma dostęp do produktu o dużo większej przydatności przetwórczej. Potencjał plonowania przewyższa dostępne obecnie odmiany pszenicy orkisz, a cechy jakościowe plasują ROKOSZA powyżej wielu parametrów wzorcowej odmiany pszenicy miękkiej w COBORU. 

  •  żyto populacyjne HORYZO (Hodowla Roślin  Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR, Smolice)

Horyzo to odmiana żyta o wysokim potencjale plonowania w różnych warunkach glebowo-klimatycznych. Swój potencjał plonowania potwierdziła w 4 ostatnich latach w doświadczeniach PDOiR, gdzie stabilnie plonowała, uzyskując wynik powyżej wzorca. Odmiana ta posiada bardzo dobrze wyrównane ziarno, wysokiej MTZ i wysokiej zawartości białka. Odmiana ma rośliny średniej wysokości o długim, eliptycznie wydłużonym kłosie. Ma dobrą odporność na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego.

  • kukurydza – odmiana ROSOMAK o FAO 250–260 (Hodowla Roślin  Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR, Smolice)

Odmiana pojedyncza o ziarnie typu semi flint/semi dent. W doświadczeniach ziarnowych PDOiR w 2013 roku zajęła II miejsce, nieznaczenie ulegając plonem ziarna odmianie o wyższym potencjale plonowania z grupy późnej (brak doświadczeń dla grupy późnej). W doświadczeniach rejestrowych Rosomak uzyskał plon 123,6 dt/ha przy plonie wzorca 121,3 dt/ha. Odmiana bardzo odporna na głownię guzowatą i fuzariozy. Zaletą odmiany jest dobra sztywność łodyg oraz przystosowanie do uprawy na glebach lżejszych oraz rejonach o mniejszej ilości opadów atmosferycznych. Odmianę cechuje bardzo dobry wzrost początkowy i tolerancja na suszę. 

  • ziemniak – odmiana TAJFUN (Pomorska Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o.)

Odmiana Tajfun obecna na rynku od 2004 roku zdobyła uznanie u odbiorców w całym kraju. Jej wysokie walory smakowe doceniono podczas wielu konkursów kulinarnych. Przy dużej konkurencji w grupie odmian jadalnych, średnio wczesnych jest odmianą wiodąca w Polsce. Przez rolników ceniona przede wszystkim za wysoki plon i tolerancję na suszę, co w ostatnich latach jest szczególnie ważne. Odmiana wykorzystywana również w przemyśle przetwórczym, zarejestrowana także na Białorusi i Ukrainie.

oprac. mwal

 

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 21:21