Odmiany tolerancyjne na BYDV

Francuski Instytut Rolniczy ARVALIS podał wyniki badań nad wirusem żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV).
Wirus ten dał się we znaki w całej Europie, szczególnie w ubiegłym sezonie. Straty wywołane infekcją Francuzi oceniają na 20–30 dt/ha. Okazuje się, że warunki pogodowe, jakie miały miejsce w tym roku także sprzyjają wystąpieniu choroby. Na szkodliwość i wirulencję (zdolność do porażania) patogenu wpływają m.in.:
- liczba owadów (mszyc),
- aktywność owadów,
- czas przebywania ich na polu oraz szczep wirusa (agresywność).
W tym roku latem, szczególnie w sierpniu, były korzystne warunki pogodowe. Do tego nałożyła się powszechna obecność zbóż porażonych przez wirus i dzikich traw. Pod koniec lata, we wrześniu, wysokie temperatury i niewielkie opady sprzyjały mszycom i ich żerowaniu na uprawach. Istnieją też różnice w tolerancji upraw na BYDV. Dużo bardziej podatny jest jęczmień, zwłaszcza ozimy niż pszenica czy inne gatunki. Wyselekcjonowano trzy odmiany jęczmienia tolerancyjne na BYDV: Amistar, Aténon i Domino. Reagują one niższymi stratami przy silnej i regularnej presji wirusów.
Przeczytaj również

wygląd porażenia wirusem BYDV na polu (fot. Czubiński)

roślina porażona wirusem BYDV (fot. Czubiński)

wygląd porażenia wirusem BYDV na polu (fot. Czubiński)

wygląd porażenia wirusem BYDV na polu (fot. Czubiński)