StoryEditor

Ogólnopolska Giełda Strączkowych - zapisz się!

Pola, stosownie do sezonu wegetacyjnego, wymagają cyklicznej agrotechniki, ochrony, nawożenia. W celu poprawy wielkości i jakości plonów nie można też pominąć racjonalnego płodozmianu, w tym wysiewu roślin strączkowych czy międzyplonów. Rośnie ponadto udział soi w strukturze zasiewów, m.in. z powodu jej roli w poprawie stanowiska dla roślin następczych. Na temat tej grupy roślin chcemy podyskutować już w październiku, podczas Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych – zapraszamy.
28.09.2018., 14:09h
Zarezerwuj sobie ten termin – 23 października od godz. 10.00 – w centrum Wielkopolski (Dolsk, ul. Podrzekta 3, Villa Natura) odbędzie się profesjonalne spotkanie pt. „Ogólnopolska Giełda Strączkowych”. Oprócz tematyki typowo uprawowej będzie można też uzyskać najnowsze informacje żywieniowe oraz rynkowe dla tej grupy roślin.

Z zagadnień agrotechnicznych prezentowane będą tematy:
  • Ile tak naprawdę azotu z powietrza są w stanie związać rośliny bobowate i ile jego zostanie dla roślin następczych?
  • Porównanie uprawy roli pod strączkowe tradycyjnej z uproszczeniami oraz siewem bezpośrednim w ściernisko.
  • Uprawa konserwująca roli pod groch, bobik, soję, i łubin biały
  • Czy strączkowe można siać systemem strip-till, jak to robić skutecznie?
  • Wstępne wyniki badań nad terminami siewu soi w Polsce.
  • Opłacalność uprawy strączkowych.

Podczas spotkania rozmowy będą prowadzone nie tylko nt. agrotechniczne. Znajdzie się też czas na zagadnienia dotyczące żywienia zwierząt i rynku roślin strączkowych.

Program spotkania przedstawia się następująco:
  • 9.00–10.00 Rejestracja uczestników
  • 10.00–10.15 Rozpoczęcie Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych
  • 10.15–10.45 Nowe zalecenia dla praktyki w agrotechnice roślin strączkowych – prof. Jerzy Szukała, dr Tomasz Piechota, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • 10.45–11.15 Strączkowe w żywieniu – przełamać tabu – prof. Andrzej Rutkowski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • 11.15–12.00 Jak ożywić rynek strączkowych – dyskusja panelowa w gronie ekspertów i uczestników rynku – prowadzenie Karol Bujoczek, redaktor naczelny „top agrar Polska”
  • 12.00–13.00 Lunch
  • 13.00–15.00 Giełda wymiany informacji i transakcji biznesowych, w tym:
                – prezentacja firm hodowlanych, skupowych, przetwórczych oraz producentów
                    maszyn,
               – formuła swobodnej dyskusji ze wszystkimi uczestnikami spotkania,
               – szczególna okazja do zawierania kontraktów i relacji handlowych,
               – degustacja produktów drobiowych.

Udział w Giełdzie jest bezpłatny! Z powodów technicznych (pojemność lokalu) liczba miejsc jest ograniczona, dlatego konieczna jest wcześniejsza rezerwacja uczestnictwa. Organizatorami Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych są: Katedra Agronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz redakcja "top agar Polska".
Szczegóły oraz zapisy na stronie http://tap.pwrwydawnictwo.pl/straczkowe
[bie]

Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 05:39