Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Oszczędności dzięki wapnowaniu gleb

25.06.2019

Drukuj

Oszczędności dzięki wapnowaniu gleb

Artykuł dostępny

Okazuje się że można ograniczyć dawki nawozów mineralnych - nie tylko azotu ale i innych składników, czyli potasu, fosforu, magnezu i siarki. Jedną z metod jest mapowanie pól i dawkowanie nawozów w systemie rolnictwa precyzyjnego. Jednak jest jeszcze metoda nie wymagająca drogiego sprzętu. Chodzi o wapnowanie.

Przywrócenie w glebie pH w okolice od 6,4-7,2 a najlepiej 6,8-7,0 powoduje szereg korzystnych zmian. Jedne z nich polegają na uruchomieniu mikroorganizmów w tym rozkładających materię organiczną i wiążących azot z atmosfery (nie chodzi tylko o bakterie brodawkowe, ale też o wolno żyjące gatunki, np. Azotobacter). Ilości azotu który pojawia się w glebie "za darmo" dochodzą do kilkudziesięciu kilogramów na 1 ha na rok! Są to wymierne korzyści. Jeżeli bakterie wzbogaca glebę o zalewie 20 kg/ha, to przy cenie 3,60 zł/kg N daje nam to 72 zł/ha czystej oszczędności. W zależności od ceny wapna, korzyść ta pokrywa często koszt produktu do odkwaszenia.

Zachodzą w glebie jeszcze inne procesy. Na glebach gliniastych mamy zwykle dość dużo potasu. Niestety związany on bywa w minerałach ilastych i jest trudno dostępny dla roślin. Wapnowanie i pobudzenie życia mikrobilogicznego w glebie przyczyniają się do rozluźnienia pakietów ilastych a tym samym więcej potasu staje się dostępne dla roślin. Może to być nawet kilkanaście kilogramów czystego składnika na każdym hektarze.

Polecany artykuł

Dolnośląskie – grypa ptaków na fermie niosek

W końcu jest jeszcze sprawa fosforu. Składnik ten z zasobów naturalnych, ale też ze stosowanych nawozów fosforowych, przy zbyt niskim pH jest uwsteczniany - przechodzi w formy niedostępne dla roślin. Inwestując w coraz droższe nawozy fosforowe nie można zapominać aby stosować je na gleby o pH 6,5–7,0. W przeciwnym wypadku część z zainwestowanych pieniędzy wyrzuca się dosłownie w błoto, z którego trudno będzie je wydobyć.

Zwiększenie ilości dostępnego magnezu i siarki dzięki podniesieniu pH kwaśnych gleb jest możliwe również poprzez pobudzenie mikroogranizmów. Prowadzą one w odczynie zbliżonym do obojętnego do szybkich procesów mineralizacji materii organicznej, w której zatrzymane są Mg i S.

Agrarsklep

NAWOŻENIE DOLISTNE

NAWOŻENIE DOLISTNE

Płacisz tylko

24,50 zł

Cena regularna 49,00 zł

KUP PRODUKT
Dowody na darmowe wzbogacenie zasobności

Wydaje się że powyższe informacje to czyste teoretyzowanie. Nic bardziej mylnego! Dowody na takie procesy w glebie są nie tylko w postaci prac naukowych i badań praktycznych naukowców. Jeżeli komuś mało, to badanie takie przeprowadzają też rolnicy albo można zrobić to samodzielnie. Wystarczy zbadać zasobność w przyswajalne składniki pokarmowe przed wapnowaniem oraz porównać to z wynikami badań próbek pobranych w kolejnym roku po przywróceniu pH gleby do odczynu obojętnego. Zdziwicie się często co wyjdzie!

Badanie takie przeprowadził rolnik z Dolnego Śląska - Jarosław Kuźmiński. Wapnował glebę o niskim pH w ciągu 4 lat aż 3 razy. Na wykresie poniżej wyniki badania gleby na zasobność przed wapnowaniem i po.



Obszerny reportaż z firmy Poltor w której Jarosław Kuźmiński jest dyrektorem operacyjnym a lipcowym numerze "top agrar Polska" od str. 82. Zapraszamy do lektury!


tcz

Widziałeś już nasze video "Remont Ursusa 1204 de luxe #8: Silnik oddany do szlifierni, kabina w renowacji"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Darowane jabłka bez VAT. Sadownik wygrał z fiskusem.

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody