Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Oszczędności dzięki wapnowaniu gleb

25.06.2019

Drukuj

Oszczędności dzięki wapnowaniu gleb

Artykuł dostępny

Okazuje się że można ograniczyć dawki nawozów mineralnych - nie tylko azotu ale i innych składników, czyli potasu, fosforu, magnezu i siarki. Jedną z metod jest mapowanie pól i dawkowanie nawozów w systemie rolnictwa precyzyjnego. Jednak jest jeszcze metoda nie wymagająca drogiego sprzętu. Chodzi o wapnowanie.

Polecany artykuł

Dobrze dobierz wapno do pola

Przywrócenie w glebie pH w okolice od 6,4-7,2 a najlepiej 6,8-7,0 powoduje szereg korzystnych zmian. Jedne z nich polegają na uruchomieniu mikroorganizmów w tym rozkładających materię organiczną i wiążących azot z atmosfery (nie chodzi tylko o bakterie brodawkowe, ale też o wolno żyjące gatunki, np. Azotobacter). Ilości azotu który pojawia się w glebie "za darmo" dochodzą do kilkudziesięciu kilogramów na 1 ha na rok! Są to wymierne korzyści. Jeżeli bakterie wzbogaca glebę o zalewie 20 kg/ha, to przy cenie 3,60 zł/kg N daje nam to 72 zł/ha czystej oszczędności. W zależności od ceny wapna, korzyść ta pokrywa często koszt produktu do odkwaszenia.

Zachodzą w glebie jeszcze inne procesy. Na glebach gliniastych mamy zwykle dość dużo potasu. Niestety związany on bywa w minerałach ilastych i jest trudno dostępny dla roślin. Wapnowanie i pobudzenie życia mikrobilogicznego w glebie przyczyniają się do rozluźnienia pakietów ilastych a tym samym więcej potasu staje się dostępne dla roślin. Może to być nawet kilkanaście kilogramów czystego składnika na każdym hektarze.

W końcu jest jeszcze sprawa fosforu. Składnik ten z zasobów naturalnych, ale też ze stosowanych nawozów fosforowych, przy zbyt niskim pH jest uwsteczniany - przechodzi w formy niedostępne dla roślin. Inwestując w coraz droższe nawozy fosforowe nie można zapominać aby stosować je na gleby o pH 6,5–7,0. W przeciwnym wypadku część z zainwestowanych pieniędzy wyrzuca się dosłownie w błoto, z którego trudno będzie je wydobyć.

Zwiększenie ilości dostępnego magnezu i siarki dzięki podniesieniu pH kwaśnych gleb jest możliwe również poprzez pobudzenie mikroogranizmów. Prowadzą one w odczynie zbliżonym do obojętnego do szybkich procesów mineralizacji materii organicznej, w której zatrzymane są Mg i S.

Dowody na darmowe wzbogacenie zasobności

Wydaje się że powyższe informacje to czyste teoretyzowanie. Nic bardziej mylnego! Dowody na takie procesy w glebie są nie tylko w postaci prac naukowych i badań praktycznych naukowców. Jeżeli komuś mało, to badanie takie przeprowadzają też rolnicy albo można zrobić to samodzielnie. Wystarczy zbadać zasobność w przyswajalne składniki pokarmowe przed wapnowaniem oraz porównać to z wynikami badań próbek pobranych w kolejnym roku po przywróceniu pH gleby do odczynu obojętnego. Zdziwicie się często co wyjdzie!

Badanie takie przeprowadził rolnik z Dolnego Śląska - Jarosław Kuźmiński. Wapnował glebę o niskim pH w ciągu 4 lat aż 3 razy. Na wykresie poniżej wyniki badania gleby na zasobność przed wapnowaniem i po.



Obszerny reportaż z firmy Poltor w której Jarosław Kuźmiński jest dyrektorem operacyjnym a lipcowym numerze "top agrar Polska" od str. 82. Zapraszamy do lektury!


tcz

Polecane dla Ciebie:

article icon

Żniwa 2019: Ceny usług rolniczych

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii