Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Oszczędzaj wodę glebową

06.02.2019

Drukuj

Oszczędzaj wodę glebową

Artykuł dostępny

Magazynowanie wody w glebie związane jest nierozerwalnie z jej strukturą. Żeby dobrze zrozumieć, kiedy gleba ma największą zdolność magazynowania wody, trzeba wiedzieć, z czego się składa. W dużym uproszczeniu – są to m.in. duże cząstki piasku, które mają największy udział na glebach słabszych. Pomiędzy nimi znajdują się duże przestrzenie, przez które woda może się swobodnie przemieszczać. Oznacza to, że taka gleba nie może zatrzymać i zmagazynować tej wody. W glebie mogą znajdować się też części ilaste, pomiędzy którymi występują średniej wielkości przestwory. Są one w stanie zatrzymać wodę wbrew siłom grawitacji, a rośliny mają możliwość ją wykorzystać. Mamy też w glebie cząstki gliniaste, które są najmniejsze i też najmniejsze są przestwory pomiędzy nimi. Taka gleba ma duże zdolności do zatrzymania wody do tego stopnia, że może być ona wręcz niedostępna dla roślin.

Redukcja uprawy – mniej porów

W przypadku każdego rodzaju gleb redukcja uprawy skutkuje w kolejnych latach zwiększeniem zagęszczenia stanowiska. Gleba ilasta ma naturalną zdolność do magazynowania wody dzięki porom średniej wielkości, jednak postępująca redukcja uprawy znacznie obniża ten parametr. W przypadku gleb lekkich, piaszczystych redukcja uprawy skutkuje jeszcze szybciej postępującym zagęszczeniem, zmniejszeniem zdolności takiej gleby do magazynowania wody. Stąd wniosek, że im słabsza i bardziej piaszczysta gleba na stanowisku, tym intensywniej powinno się ją uprawiać do stworzenia jak największej objętości porów mogących zmagazynować wodę. Intensywną uprawę powinno się zatem przeprowadzać przede wszystkim jesienią, by gleba mogła zmagazynować jak najwięcej wody pochodzącej z opadów zimowych. Wiosną natomiast przygotowując stanowisko pod uprawy jare powinno się postępować w inny sposób. Należy wykonywać jak najmniej zabiegów uprawowych, by nie tracić cennej wody poprzez przesuszanie wzruszonej warstwy gleby.

r e k l a m a



Więcej na temat uprawy gleby pozwalającej oszczędzać i magazynować wodę przeczytasz w lutowym wydaniu „top agrar Polska” od strony 136.

Polecany artykuł

Rynek zbóż: stawki na krajowym rynku w dół



jd, fot. Konieczka

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: stawki na krajowym rynku w dół

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii