StoryEditor

Płodozmian przeciw emisji gazów cieplarnianych

Długoletnie badania naukowe potwierdzają, że płodozmian w uprawie ma nie tylko dobroczynny efekt na glebę, ale wpływa na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych.
08.06.2018., 15:06h
Wielu amerykańskich farmerów uprawia na zmianę kukurydzę i soję, żeby uniknąć ciągłego spadku plonów. Teraz pojawia się kolejny powód, by prowadzić płodozmian. Naukowcy z Uniwersytetu Illinois dostarczyli kolejne dowody na to, że zmiany w uprawie nie tylko zwiększają plon, ale również zmniejszają emisję gazów cieplarnianych w porównaniu do uprawy tej samej rośliny rok po roku. 
– Myślę, że w obecnych czasach rolnicy szukają powodów by unikać uprawy w monokulturze – mówi Gevan Behnke, specjalista i jeden z autorów badań – Szukają rozwiązań by urozmaicać systemy uprawy. Jeśli będą to robić także w trosce o środowisko naturalne, mogą zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych.

Już wcześniej pojawiały się badania sugerujące taki efekt płodozmianu, ale ten projekt był unikatowy. Zespół kontrolował pola, na których uprawiano tylko kukurydzę, tylko soję, na zmiany kukurydzę i soję lub kukurydzę, soję i pszenicę, a to wszystko w uprawie orkowej i bezorkowej przez 20 lat.
– Czasami nie widzi się wpływu płodozmianu lub uprawy orkowej nawet przez kilka lat. To jeden z najważniejszych aspektów tych badań – twierdzi Behnke. 

Porównując uprawę kukurydzy i soi do samej kukurydzy, w pierwszy przypadku plony kukurydzy były wyższe o około 20%, podczas gdy redukcja podtlenku azotu osiągnęła aż 35%. Podtlenek azotu to jeden z najsilniejszych gazów cieplarnianych z ogromnym potencjałem cieplnym – 300 razy silniejszym niż dwutlenek węgla! Jest produktem ubocznym procesu denitryfikacji. Nie jest zaskakującym fakt, że jego emisja jest związana z ilością i terminem nawożenia azotem. 

Dla soi, która nie jest nawożona azotem, płodozmian nie wpłynął na zmniejszenie emisji gazu, natomiast zwiększył plon o ok. 7%. Orka nie miała wpływu na emisję gazów, ale zwiększyła nieznacznie plony kukurydzy. Chociaż, jak twierdzi szef zespołu badawczego, może to nie mieć zastosowania poza badaniami, ze względu na ich kolejną unikalną cechę: lokalizację. Badania były prowadzone w rolniczym centrum badawczym Illinois, słynącym z bardzo wysokiej jakości gleby. 

Badania udowadniają, że nawet przy intensywnej produkcji rolniczej znajdą się sposoby, by zmniejszyć wpływ uprawy na środowisko naturalne, a zysk z płodozmianu nie dotyczy tylko plonu.

al na podst. University of Illinois 
Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 23:30