🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pogotowie polowe TAP: Gruber czy talerzówka? Ściernisko, jak z żurnala

23.07.2021

Drukuj

Pogotowie polowe TAP: Gruber czy talerzówka? Ściernisko, jak z żurnala

r e k l a m a

Dlaczego uprawa pożniwna, począwszy od zerwania ścierniska, jest tak bardzo ważna, a w ostatnich latach z powodu wycofywania wielu substancji czynnych, nie tylko herbicydów, ale także insektycydów i fungicydów, wręcz prawie kluczowa?

Po pierwsze: ograniczamy bezproduktywne parowanie wody z gleby. W tym roku wydaje się, że w żniwa tej wilgoci w glebie jest dość sporo, ale pamiętacie że na wiosnę też wydawało nam się, że wody nie brakuje? Tymczasem wystarczyło, że w czerwcu wody zabrakło i w wielu regionach kraju mamy efekty, m.in., dość drobne ziarno w jęczmieniu ozimym.

Po drugie: Pobudzamy nasiona samosiewów i chwastów do kiełkowania, chodzi o to, aby wzeszło ich jak najwięcej. To zagadnienie staje się coraz bardziej istotne, ponieważ ważą się losy glifosatu. Na koniec przyszłego roku dowiemy się dopiero czy zostanie dopuszczony lub ewentualnie czy będą ograniczenia w jego stosowaniu. Bez glifosatu, może być szczególnie ciężko tym gospodarstwom, które przestawiły się na uprawę bezorkową.

Po trzecie: Mieszamy resztki pożniwne z glebą. W tym kontekście bardzo istotna jest praca kombajnu, czyli dobre pocięcie i równomierne rozprowadzenie słomy, zwłaszcza jeśli zostaje na polu.

 

Pytanie jaką maszyną najlepiej to zrobić? W rachubę wchodzą: brona mulczowa, kultywator i brona talerzowa. W idealnych warunkach, w kontekście walki z chwastami, najlepszym rozwiązaniem byłoby zaraz po żniwach zastosowanie brony mulczowej (rozprowadzenie słomy i pobudzenie samosiewów i chwastów do kiełkowania), potem 2x uprawa ścierniska, w celu zniszczenia chwastów i wymieszania z glebą resztek pożniwnych kultywatorem lub talerzówką.

A jak w praktyce zrobić to najlepiej? Kultywatorem czy talerzówką? Na jaką głębokość pracować? Tego dowiecie się m.in. w tym odcinku Pogotowia polowego.


Polecane dla Ciebie:

article icon

Mnożą się wyzwania na rynku świń

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody