StoryEditor

Potas – bez niego ani rusz

Potas to jeden z najważniejszych składników. Bez niego nie ma plonu, a rośliny są dużo mniej odporne na niedobory wody.
21.07.2017., 11:07h
Potas w roślinie odpowiada za m.in.:
  • udział w produkcji białek i cukrów,
  • transport cukrów do ziaren, bulw czy korzeni buraka cukrowego,
  • udział w tworzeniu tkanki mechanicznej, zwiększającej np. sztywność źdźbła zbóż (zapobieganie wyleganiu – grubsze ściany komórkowe), czy zdolność przechowalniczą plonu (grubsza skórka bulw ziemniaka czy owoców),
  • wpływ na ilość wody wykorzystanej do produkcji substancji organicznej (im więcej potasu w roślinie, tym mniej wody na wyprodukowanie jednostki masy zużywa – niższy współczynnik transpiracji).

Pierwiastek ten jest dla niektórych roślin uprawnych, np. dla buraka cukrowego ważniejszy od azotu. Generalnie we wszystkich roślinach potas zajmuje ¼ ilości azotu, co świadczy o jego wielkim znaczeniu. Jest pierwiastkiem mobilnym w roślinie, zatem jego niedobory będą widoczne najpierw na starszych organach roślin (najwięcej potasu jest w młodych, przyrastających częściach roślin).

Więcej o potasie, m.in. o jego formach w glebie i niedoborach przeczytacie w sierpniowym „top agrar Polska”.



jd, fot. Daleszyński
Jacek Daleszyński
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński

redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. kwiecień 2024 22:33