Dzwonek  Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Przymrozki coraz silniejsze

11.10.2021

Drukuj

Przymrozki coraz silniejsze

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Październik przywitał nas punktowymi, przygruntowymi przymrozkami, zwłaszcza środkowo-zachodnią część kraju, które oscylowały w przedziale od –0,2 do –1,8°C. Nie miały one większego znaczenia gospodarczego, gdyż były zbyt słabe i trwały dość krótko. Ponieważ jednak to pierwszy miesiąc ostatniego kwartału roku, należy liczyć się z eskalacją tego zjawiska, z czym mamy obecnie do czynienia. To już trzecia doba, i chyba nie ostatnia, kiedy przymrozki nabierają na sile i występują w całym kraju. Nie mamy jeszcze danych z dzisiejszego poranka, który był wyjątkowo zimny, ale dysponujemy danymi z poprzedniego, nieco cieplejszego, tj. 10.10.2021 r. (patrz mapa i  tabela).
Wartości te powinny zwrócić uwagę rolników, zwłaszcza tych, którzy dzień wcześniej wykonali skracanie rzepaku lub zabiegi fungicydowe w innych uprawach. Ich skuteczność może być ograniczona, a należy więc oczekiwać reakcji fitotoksycznych, zwłaszcza na oziminach.
Nie wszystkim jednak taka aura szkodzi. Plantatorzy buraka cukrowego, którzy mają późniejsze terminy odstawy surowca do cukrowni, mogą być wręcz zadowoleni. Słoneczne dni i chłodne noce, nawet z lekkimi przymrozkami, to bardzo dobre warunki do gromadzenia cukru w korzeniach. Wielogodzinna ekspozycja słońca sprzyja fotosyntezie, a zimne noce ograniczają oddychanie, co znacząco poprawia polaryzację cukru, która obecnie wynosi ok. 17%. Jeszcze w październiku, przy zdrowym i umiarkowanym ulistnieniu, jedna roślina może wyprodukować ok. 1 g cukru/dzień. Zatem z obsady, np. 80 tys. roślin/ha, można uzyskać ok. 80 kg cukru/ha dziennie.
Wszelkie zabiegi pestycydowe na oziminach należy natomiast powstrzymać na 1–2 dni po ustaniu przymrozków. Jeśli pogoda się ustabilizuje można kontynuować ich ochronę, także z dodatkiem nawozów mikroelementowych, czy biostymulatorów rozwoju.
[bie]

Widziałeś już nasze video "Stosowanie regulatorów wzrostu w zbożach. Prof. Hansgeorg Schönberger (N.U. Agrar) + Pytania z czatu"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody