Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

PSOR: chroniona żywność jest bezpieczna

21.05.2020

Drukuj

PSOR: chroniona żywność jest bezpieczna

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Autorzy raportu poruszają wiele aspektów związanych ze stosowaniem środków ochrony roślin, przytaczając różne perspektywy. Choć wnioski płynące z tej analizy są obszerne to w wielu miejscach wzajemnie się wykluczają, co pokazuje, że temat jest złożony i nie ma możliwości znalezienia łatwych odpowiedzi.

– Jesteśmy gotowi odegrać naszą rolę w dostarczaniu rozwiązań dla bardziej przyjaznego dla klimatu modelu rolnictwa. Nasza branża inwestuje w badania i innowacje, aby zapewnić najnowocześniejsze produkty, a także technologie cyfrowe umożliwiające ich precyzyjną aplikację. Zoptymalizowanie produkcji żywności jest jedynym sposobem na uzyskanie odpowiedniej ilość żywności wysokiej jakości bez nadmiernej eksploatacji kurczących się zasobów naturalnych. To niełatwa droga, wymaga dużego wysiłku – i nie ma dla niej alternatywy – mówi Marcin Mucha, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

Chemia nie musi szkodzić żywności

Produkcja żywności od pola do stołu to temat ważny w debacie publicznej. Tymczasem bezpieczeństwo żywności bardzo często mylone jest z brakiem chemicznej ochrony roślin, a idąc dalej z uprawą metodami „naturalnymi”. Efekt jest taki, że w przestrzeni publicznej przeważają komunikaty naszpikowane straszącymi informacjami na temat chemii w żywności, niebezpiecznych pestycydów, których rolnicy nadużywają chcąc zmaksymalizować produkcję roślin, a to wszystko kosztem naszego zdrowia. W efekcie dyskurs społeczny w tym temacie oparty jest głównie na nieprawdziwych i nierzetelnych informacjach. Nic dziwnego, że konsumenci pełni są obaw i kierując się emocjami, sięgają po półki ze zdrową żywnością i żywnością bio, łudząc się, że te produkty pozbawione są tzw. chemii.

r e k l a m a

Tymczasem fakty są zupełnie inne. Pamiętajmy, wszystko jest chemią, a same rośliny wytwarzają chemiczne pestycydy, aby samemu chronić się przed szkodnikami i chorobami. Syntetyczne środki ochrony roślin powstają właśnie w oparciu o mechanizmy występujące w przyrodzie, z tą różnicą, że naukowcy są w stanie tak je zaprojektować tak, aby były skuteczne w działaniu i jednocześnie jak najmniej obciążały środowisko. Co więcej w dyskusji często sprowadza się do wspólnego mianownika bezwzględne zagrożenie substancji i ryzyko związane z jej zastosowaniem. Aby zrozumieć różnice pomiędzy dwoma pojęciami porównajmy tę sytuację do ruchu drogowego. Poruszanie się samochodem wiąże się z licznymi zagrożeniami. Dlatego wprowadza się ograniczenia w poruszaniu się w ruchu lądowym, aby zarządzać tym ryzykiem.

We wspomnianym raporcie autorzy poruszają wiele aspektów związanych ze stosowaniem środków ochrony roślin, przytaczając różne perspektywy. Choć wnioski płynące z tej analizy są obszerne to można z niego wyczytać, że w wielu z nich trudno znaleźć jednolitą odpowiedź. Dla konsumenta ważny i niepodważalny wniosek pozostaje taki – dostępna w Europie żywność jest bardzo rzetelnie i restrykcyjnie kontrolowana – a co za tym idzie, bezpieczna.

jd, źródło: PSOR, fot. Sierszeńska

Widziałeś już nasze video "Konkurs #DumnyZeSwojejRoli – ostatni moment na zgłoszenia!"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Niższe obroty John Deere na świecie

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody