Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wczesne siewy zbóż jarych (FILM)

24.02.2020

Drukuj

Wczesne siewy zbóż jarych (FILM)

Artykuł dostępny

r e k l a m a

W tym roku widać to bardzo wyraźnie – wiosną w przypadku siewu zbóż nie można już absolutnie mówić o terminach kalendarzowych. Pogoda na tyle się zmieniła, że moment wjazdu w pole dyktują warunki glebowe. A te w tym roku sprzyjają już siewom zbóż jarych. Dlatego też oprócz rozsiewaczy i opryskiwaczy na polach pojawiły się siewniki. Znamy też przypadki, że jęczmień jary został posiany już w grudniu i teraz znajduje się w fazie szpilki. W przypadku zbóż wysiewanych teraz nie powinniśmy się obawiać o ich kiełkowanie, przynajmniej w teorii. Zboża jare bowiem do skiełkowania potrzebują od 1 do 4 st. C, ale proces ten zachodzi optymalnie dopiero przy 5–6 st. C. Kiełkowanie może być jednak nieco spowolnione przez podsiąkającą wodę glebową (w regionach, gdzie więcej padało), która cały czas ma niską temperaturę.


Co z przymrozkami?

Siejąc zboża jare już teraz słusznie można obawiać się o przymrozki, które z pewnością jeszcze wystąpią. Kiełkujące zboża jare okazują się całkiem odporne na minusowe temperatury. Nie zaszkodzi im przymrozek do –6 st. C, a niektóre źródła podają nawet –8 st. C. Tak niskie temperatury występujące kilka dni z rzędu mogą jednak uśmiercić kiełkujące zboże. Najbardziej wrażliwy na niskie temperatury jest jęczmień jary i teoretycznie z tego względu powinien być wysiewany jako ostatni. Praktyka jednak pokazuje, że także ten gatunek może znieść trudne warunki.

Grzegorz Wojtala – rolnik z Żywocic
Szczepan Bryś – rolnik z Żywocic
Ryszard Kansy – rolnik z Opola
Bernard Marks – rolnik z Ligoty Krapkowickiej


ZOBACZ FILM!


Tekst: dr Mariusz Drożdż

Polecane dla Ciebie:

article icon

Aktywiści będą mieli zakaz wstępu na teren gospodarstwa rolnego?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody