Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Soja coraz popularniejsza

02.09.2014

Drukuj

Soja coraz popularniejsza

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Propagowanie uprawy roślin wysokobiałkowych, w tym także soi w naszym kraju w ostatnim czasie przebiega na szeroką skalę. Wiąże się to przede wszystkim z zabezpieczeniem rodzimego białka dla przemysłu paszowego oraz nieocenioną rolą w zmianowaniu tych roślin. Zachętą do uprawy tych roślin ma być dopłata w wysokości 326 euro/ha, dopłata do materiału siewnego oraz, jak zapewniła obecna na spotkaniu minister Zofia Szalczyk, możliwość ich włączania w strukturę zazielenienia.
W pierwszej części spotkania uczestnicy zwiedzali poletka z soją. Zaprezentowano na nich odmiany dostępne w Polsce. Część z nich zasiana była bez nawożenia azotowego, po soi, a także po pszenicy z dodatkiem 30 kg/ha N. Jak pokazuje praktyka rolnicza uzyskiwanie plonów powyżej 3 t/ha jest jak najbardziej realne. Średni plon soi w Polsce wynosi zaledwie 1,6 t/ha.
Doświadczeniem prowadzonym równolegle były poletka z systemami odchwaszczania soi. To palący problem wszystkich jej producentów, bowiem na dzień dzisiejszy nie ma zarejestrowanych w tej roślinie herbicydów. Skuteczność w odchwaszczaniu soi wykazują m.in. linuron, chlomazon oraz metrybuzyna. Badania te oraz rosnąca popularność roślin wysokobiałkowych mają skutkować rejestracją herbicydów w tej grupie roślin.
Część wykładowa poświęcona była perspektywom uprawy soi w Polsce, unowocześnianiu technologii uprawy odmian konwencjonalnych soi oraz dokładniejszemu przedstawieniu zakresu prowadzonych doświadczeń z soją w Winnej Górze. Swoje wystąpienie miała także Zofia Szalczyk, przedstawiciele firm hodowlanych AgroYoumis oraz Saatbau.
Pierwszy Dzień Soi zorganizowano 1 września w Winnej Górze w Polowej Stacji Doświadczalnej Instytutu Ochrony Roślin.
jd


Widziałeś już nasze video "Siewy zbóż jarych i przesiewanie zbóż ozimych"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody