Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Aktualności branżowe>

Soja tak, ale tylko z dopłatami

Obrazek

Coraz większe zainteresowanie rolników uprawą konwencjonalnych odmian soi wywołane jest różnymi powodami. Niewątpliwie jednym z nich jest zapowiadane wycofanie produktów bez GMO z pasz a przez to zaspokojenie potrzeb paszowych i możliwy dzięki temu wzrost cen. Inny powód to dopłaty do roślin białkowych, które pozwalają na opłacalność uprawy. Kolejny to wzbogacenie wąskich płodozmianów, najczęściej zbożowo-rzepakowych o dodatkowy, cenny gatunek wiążący azot i wzbogacający glebę w materię organiczną. O agrotechnice tego gatunku rozmawiano 8 września 2017 r. w Głubczycach.

Tomasz Czubiński9 września 2017, 11:10
- Analiza ekonomiczna uprawy soi w Polsce pokazuje, że gatunek ten można z powodzeniem i sukcesem finansowym uprawiać na polach Opolszczyzny. Konieczne jest jednak spełnienie trzech podstawowych warunków – odpowiednio wysokich plonów, najlepiej powyżej 3 t z ha, ceny skupu na poziomie minimum 1,4-1,5 tys. zł/t oraz dopłat do roślin białkowych. Takie zdania podsumowujące spotkanie wygłaszali uczestnicy szkolenia.

Uprawa soi stanie się rentowną dla rolników w chwili, gdy ustabilizują się też plony. Z tym niestety cały czas jest kłopot w Polsce. Aby pokonać tę przeciwność konieczne jest opracowanie agrotechniki na różne gleby, która zapewni przede wszystkim równomierne wschody. Niestety, w naszych warunkach siew soi musi być przeprowadzany gdy temperatura gleby wynosi co najmniej 8 st. C lub nawet więcej. Ważne jest też aby po siewie ciepło to utrzymywało się do wschodów. Natomiast po wschodach nie mogą wystąpić przymrozki, które spowodować mogą całkowite wypadanie siewek.

Opracowanie systemu uprawy zapewniający stabilne wschody umożliwi rzadsze siewy soi. Okazuje się ze jeśli roślina jest dobrze doświetlona z boków w rzadszym łanie, zawiązuje więcej strąków. Niestety, większość upraw a nawet badań prowadzonych jest w stosunkowo gęstych zasiewach - od 60 do nawet powyżej 100 szt. m2. Czy możliwe będą zasiewy w obsadzie 30-40 szt./m2? Ze wstępnych badań wynika, że możliwe będzie takie postępowanie z zachowaniem poziomu plonowania.

Na polach gospodarstwa top farms w Głubczycach prowadzone są porównania uprawy soi w różnych systemach. Jest to pełna uprawa orkowa, uprawa w gruber i strip-till. Porównywane są w ten sposób różne odmiany. Doświadczenia te wykonywane są w ramach badań „Unowocześnienie technologii uprawy konwencjonalnych odmian soi w warunkach Polski”. Program badań jest na ukończeniu i wkrótce pojawią się ich wyniki i syntetyczne wnioski. Mimo to nadal jest potrzeba rozpracowania technologii uprawy soi w Polsce. Oprócz tego konieczne jest sprawdzenie przydatności odmian do uprawy w różnych rejonach kraju.

Badania odmian prowadzone są na poletkach w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach. Odmiany są badane na poletkach w 4 blokach i pogrupowane są wg ich wczesności. Większość poletek jeszcze dojrzewała na polu. Jedną odmianę - Augusta - już zebrano. Jest to odmiana wczesna oraz wrażliwa na pękanie strąków.

W badaniach odmian oprócz plonu porównuje się inne cechy - takie jak np. wysokość osadzenia najniższego strąka, składanki struktury plonu (liczba strąków z rośliny, liczba ziarniaków, MTN), cechy jakościowe - zawartość białka i tłuszczu.
tcz


1 z 8
Szkolenie sojowe w Głubczycach

Szkolenie sojowe w Głubczycach

2 z 8
Szkolenie sojowe w Głubczycach

Szkolenie sojowe w Głubczycach

3 z 8
Szkolenie sojowe w Głubczycach

Szkolenie sojowe w Głubczycach

4 z 8
Póżniejsze odmiany soi jeszcze nie dojrzewają

Póżniejsze odmiany soi jeszcze nie dojrzewają

5 z 8
W wyborze odmian soi istotne jest osadzenie najniższego strąka

W wyborze odmian soi istotne jest osadzenie najniższego strąka

6 z 8
Na soi uprawianej łanowo już pojawiają się objawy żerowania szkoników zjadających liście

Na soi uprawianej łanowo już pojawiają się objawy żerowania szkoników zjadających liście

7 z 8
Soja w rzadszej obsadzie lepiej wykształca strąki, w tym wierzchołkowe

Soja w rzadszej obsadzie lepiej wykształca strąki, w tym wierzchołkowe

8 z 8
Na soi w Głubczycach masowo pojawił się szkodnik - przędziorek chmielowiec

Na soi w Głubczycach masowo pojawił się szkodnik - przędziorek chmielowiec

Picture of the author
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)