Jesteś w strefie Premium
Spada produkcja zbóż w Unii Europejskiej

Ze względu na suszę późną wiosną w różnych regionach Europy szacowana produkcja zbóż spadnie poniżej średniej – wynika z ostatniego raportu Komisji Europejskiej.
W sprawozdaniu podkreślono, że całkowita produkcja zbóż w Unii Europejskiej w latach 2018/2019 ma wynieść 299,3 mln ton, co oznacza spadek o 2,5% w porównaniu z sezonem 2017/2018. Dokładniej rzecz ujmując, przewiduje się spadek produkcji pszenicy zwyczajnej i pszenicy durum odpowiednio o 3 i 5% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Jeśli chodzi o kukurydzę, to jest jeszcze zbyt wcześnie, aby przewidywać wysokość zbiorów, ale wzrost powierzchni uprawy sugeruje, że w 2018/2019 r. mogą one oscylować w granicach 64 mln ton.
Niemniej jednak zapasy zbóż w UE i na świecie są duże i pomimo dużego popytu, zbyt wcześnie aby przewidywać znaczny wzrost cen spowodowany spadkiem produkcji.
Produkcja nasion oleistych w UE może spaść o 4,6% w porównaniu z rekordowymi plonami w roku ubiegłym. Prognozowane jest uzyskanie 33,3 mln ton.
Jeśli chodzi o sektor produkcyjny oliwy z oliwek, to sytuacja w nim przedstawia się korzystnie ze względu na sprzyjające warunki pogodowe. Przewiduje się, że produkcja wzrośnie z 1,7 mln ton w latach 2016/2017 do 2,2 mln w latach 2017/2018.
Niemniej jednak zapasy zbóż w UE i na świecie są duże i pomimo dużego popytu, zbyt wcześnie aby przewidywać znaczny wzrost cen spowodowany spadkiem produkcji.
Produkcja nasion oleistych w UE może spaść o 4,6% w porównaniu z rekordowymi plonami w roku ubiegłym. Prognozowane jest uzyskanie 33,3 mln ton.
Jeśli chodzi o sektor produkcyjny oliwy z oliwek, to sytuacja w nim przedstawia się korzystnie ze względu na sprzyjające warunki pogodowe. Przewiduje się, że produkcja wzrośnie z 1,7 mln ton w latach 2016/2017 do 2,2 mln w latach 2017/2018.
Po raz pierwszy w sprawozdaniu uwzględniono pomidory, brzoskwinie oraz nektarynki. Produkcja tych pierwszych spadnie z 18,5 mln ton w 2017 roku do 17,1 mln ton w roku 2018. Podobna sytuacja będzie się miała w przypadku brzoskwiń i nektarynek. W tym przypadku produkcja w UE ma spaść z 4,3 mln ton w roku 2017 do 3,8 mln ton w 2018.
Wskutek zakończenia obowiązywania kwot cukrowych, podobnie jak w zeszłym roku, oczekuje się że produkcja cukru w UE wzrośnie z 2,2 mln ton w 2017/2018 do 2,6 mln ton w latach 2018/2019.
W przypadku sektora mleczarskiego z powodu niekorzystnych warunków pogodowych wzrost produkcji mleka w UE przyhamował. Przewiduje się, że wzrośnie z 165,6 mln ton w 2017 do 167,2 mln ton w 2018 roku.
W sektorze mięsnym przewidywany jest wzrost z 47,1 mln ton w 2017 do 47,7 mln ton w roku 2018, co ma doprowadzić też do niewielkiego wzrostu konsumpcji. Produkcja wołowiny dalej utrzymuje się na niskim poziomie. Jeśli chodzi o wieprzowinę to mimo rosnącej podaży, występują trudności z jej eksportem, a to powoduje utrzymywanie się cen na niskim poziomie. W przypadku drobiu maleje jego import z Brazylii i w związku z niższą podażą ceny stale rosną przy jednoczesnym wzroście produkcji w Unii Europejskiej.
oprac. mm
źródło: europa.eu
oprac. mm
źródło: europa.eu