Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Środki ochrony roślin – co z czym mieszać?

11.01.2019

Drukuj

Środki ochrony roślin – co z czym mieszać?

Artykuł dostępny

- Niebiałkowe związki azotowe zakumulowane w roślinie, np. azot azotanowy pobrany przez rośliny, mogą sprzyjać wystąpieniu chorób – łamliwości podstawy źdźbła, mączniakowi i rdzą. W większości są to patogeny bezwzględne rozwijające się w żywych tkankach i komórkach roślin. Z drugiej strony gdy brakuje azotu to rozwijają się grzyby z grupy patogenów względnych (fakultatywnych). Są to sepetorioza liści, DTR, ramularia, fuzariozy i łamliwość źdźbła. Jednak dla ich ograniczenia azot powinien być zredukowany do form organicznych. Akumulacja tych związków i słabsze budowanie formy organicznej wynika z niewydajnego działania enzymów. Do ich działania natomiast potrzeba makro- i mikroelementów. Dotyczy to molibdenu, miedzi, manganu i potasu– mówił prof. Hansgeorg Schoneberger z N.U. Agrar.

r e k l a m a

Można wyciągnąć wniosek, że roślina w kiepskim stanie, nie odżywiona, zachoruje szybciej niż w dobrej kondycji. Za kondycję odpowiada odżywienie w tym mikroelementami. Dlatego nawozimy je dolistnie. Często robi się to wraz z ochronę, czyli miesza różne agrochemikalia. Pojawiają się jednak problemy.

Kłopoty podczas mieszania środków ze sobą i z nawozami to m.in. zatkane rozpylacze, tworzenie nadmiaru piany, efekty antagonistyczne. Np. herbicydy z grupy regulatorów wzrostu zmieszane z manganem mogą stać się nieskuteczne. Z drugiej strony niektóre mieszaniny poprawiają działanie środków ochrony roślin. Przykładowo fungicydy z borem korzystniej zachowują się na liściu rośliny. Ponadto bor i miedź stymulują wytwarzanie w roślinie fitoaleksyn czyli substancji naturalnych zwiększających odporność roślin na patogeny. Także mieszaniny niektórych środków z r.s.m.-em mogą lepiej działać.

Szczegóły na temat mieszania agrochemikaliów, jakie przedstawił na seminarium nasz prelegent już w najbliższych numerach „top agrar Polska”.
tcz

Polecane dla Ciebie:

article icon

Prognozy plonów pszenicy ozimej nie są optymistyczne

Czytaj

Zobacz wideo

Dr Zuzanna Sawinska (UP Poznań) o kondycji ozimin

Galeria zdjęć

Pokaż więcej zdjęć z tej galerii

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii