StoryEditor

Stare odmiany zbóż pasują do systemu upraw ekologicznych

Coraz większą popularność zyskują stare odmiany zbóż. Mają więcej białka, błonnika i witamin, niż obecnie popularne zboża, ale dają mniejszy plon. Czy trendy związane z ekologiczną żywnością, spowodują, że płaskurka lub samopsza wrócą do łask?
23.08.2021., 12:08h

Płaskurka – jakie wartości odżywcze ma to zboże?

Płaskurka jest jednym z pierwszych udomowionych przez człowieka zbóż. Ma płaskie kłosy, a ziarna jej mają twarde osłonki. Nasiona w składzie mają bardzo dużo antyoksydantów, minerałów takich jak fosfor, magnez czy wapń. Dzięki nim wyroby z tego zboża mają ciemną barwę. Płaskurka w swoim składzie ma również błonnik i witaminy, oraz jest niskokaloryczna jak na zboże – na 100 g produktu ma niecałe 335 kcal. Dzięki tym wartościom idealnie wpisuje się w zdrowe żywienie.

Jak uprawiać płaskurkę ?

Obecnie płaskurka uprawiana jest z dużym powodzeniem w regionach górskich Europy. W Toskanii stała się produktem regionalnym, gdzie produkuje się z niej chleb i makarony. W Polsce nadal uważana jest za relikt wśród odmian zbóż, jednakowoż mnogość składników pokarmowych i nieduże wymagania w uprawie mogą sprawić, że zwiększy się zainteresowanie tą odmianą, zwłaszcza w uprawie ekologicznej.

Płaskurka świetnie czuje się na lekkich, ubogich glebach. Jest bardzo odporna na grzyby i szkodniki. Przydatność do ekologicznych upraw jest tym większa, że ta stara pszenica nie toleruje żadnej chemii w uprawie. Wyklucza to stosowanie środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Do zbioru płaskurki nie używa się kombajnów. Utrudnieniem w uprawie jest również to, iż po omłocie ziarno nadal jest w plewach i aby je rozdzielić potrzeba specjalnych maszyn.

Samopsza – najstarsze zboże na świecie

Pszenica samopsza jest najstarszym zbożem na świecie. Uprawiano ją już 7 tys. lat temu. Jej udomowiona wersja dorasta do 150cm. Bogata jest w wiele składników odżywczych, min:

  • białko – nawet 50% więcej niż pszenica zwyczajna
  • tłuszcz
  • magnez
  • potas
  • witaminy A oraz z grupy B
  • gluten – tolerowany przez chorych na celiakie

Jak uprawiać samopsze?

Samopsza jest bardzo odporna na trudne warunki klimatyczne i słabe gleby. Tak samo jak płaskurka posiada formę jarą i ozimą. Dobrze sprawdza się w górach. Ze względu na mocne plewy, wysiewa się całe kłoski, tym głębiej im lżejsza jest gleba. Wiosną zaleca się wsiewkę z koniczyny, a następnie dwukrotne bronowanie.

W odróżnieniu od płaskurki, zbiór samopszy odbywa się kombajnem. Ziarna zbierane są razem z plewą. Samopsza daje od 1 do 1,5 tony z ha. Odplewianie można wykonać w śrutowniku, w którym szczeliny mają 4 mm.

Autor: Joanna Białek
fot. Pixabay 

Joanna Białek
Autor Artykułu:Joanna Białek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 23:29