#forumTopAgrar: Substancja czynna to nie wszystko

Mamy w Polsce zarejestrowanych prawie 2 tys. środków ochrony roślin. Są one jednak oparte na zaledwie kilkuset substancjach czynnych. Oznacza to, że te same substancje występują w kilku środkach. Warto zauważyć, że bywają one różnie sformułowane, a co za tym idzie, różnie się z nimi postępuje.
W przypadku wielu preparatów może się okazać, że kryterium tej samej koncentracji pozwala na dobór kilkudziesięciu produktów. Przykładem jest np. glifosat, zawarty w formulacjj 360 SL, który zgodnie z rejestrem środków ochrony roślin występuje w kilkudziesięciu produktach handlowych. Nasuwa się więc pytanie, czy każdy z tych preparatów jest identyczny i nie występują między nimi różnice w skuteczności działania i doborze środka w mieszaninie czy ilości wody?
Głównym składnikiem pestycydów jest zawarta w nich substancja aktywna. Nigdy jednak nie występuje ona w czystej formie chemicznej, jako koncentracja 100-procentowa. Najczęściej taka czysta substancja, niepoddana procesom technologicznym charakteryzuje się niewielką rozpuszczalnością w wodzie, a więc nie nadaje się do sporządzania cieczy użytkowej. Ponadto ma gorsze właściwości przenikania do komórek roślinnych, jest bardzo podatna na niekorzystne warunki pogodowe, jak np. zmywanie przez deszcz lub intensywne promieniowanie słoneczne, a także może utracić właściwości w trakcie magazynowania. Dlatego środki ochrony roślin poddawane są procesom formułowania, w wyniku czego otrzymujemy właściwą formulację zawartą w produkcie handlowym.
– Bardzo ważnym elementem każdej formulacji są dodatkowe związki chemiczne, wpływające na poprawę retencji, czyli zatrzymanie kropel na liściu oraz ułatwiające wnikanie substancji czynnych do komórek roślinnych. Są to te same substancje, które występują w składzie kupowanych oddzielnie adiuwantów aktywujących, dostępnych na rynku. Często zawartość tych wspomagających związków w formulacji fabrycznej jest niewystarczająca, dlatego w wielu przypadkach bardzo korzystny jest dodatek adiuwantów. Jak dobierać adiuwanty i jakie pH cieczy stosować? Zagadnienia te zostaną omówione na wykładzie.
tcz, fot. Daleszyński
Przeczytaj również

Panel Mleko – dr Sebastian Smulski
Panel Mleko – prof. Piotr Goliński

Panel Mleko – Dorota Wyrobek

Pnael Mleko – Marek Skwira

Panel Świnie – Henrik Mortensen

Panel Świnie – Christoph Selhorst

Panel Świnie – Phil Boyd

Panel Świnie – Stansław Niemyjski

Panel uprawa – Gerrid Hogrefe z NU Agrar

Panel uprawa – Paweł Talbierz z firmy Chemirol

Panel uprawa – dr hab. Kinga Matysiak, IOR Poznań/Bayer Crop Science

Panel uprawa – prof. Stanisław Pietr z UP we Wrocławiu

Panel uprawa – dr Łukasz Sobiech z UP w Poznaniu

Panel uprawa – Rolf Klingel z N.U. Agrar GmbH

Panel technika – Emil Kaźmierczak z CLAAS Polska

Panel technika – Piotr Grabiński z firmy John Deere

dr Łukasz Sobiech z UP w Poznaniu podczas wykładu na panelu uprawowym.

Słuchacze podczas wykladku dr Łukasza Sobiecha.

Podczas wykladku dr Łukasza Sobiecha sala była pełna.