Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Twarda woda nie pomaga

Obrazek

O jakości wody, z której przygotowuje się ciecz roboczą często się zapomina. Tymczasem gdy jest ona zbyt twarda może całkowicie zablokować działanie stosowanych substancji czynnych.

Jacek Daleszyński21 lutego 2016, 07:00

Twarda woda to taka, w której znajduje się określony, wysoki poziom dwuwartościowych jonów. Są to m.in. Ca2+, Mg2+, Fe2+, Mn2+, Al2+. Ich obecność sprawia, że działanie niektórych substancji czynnych może być blokowane. Efektem jest mniejsza ich skuteczność w warunkach polowych. Pokazujemy to na przykładzie glifosatu. W artykule w najbliższym marcowym numerze "top agrar Polska" przedstawiamy też możliwości badania twardości wody i niwelowania tego zjawiska dla poprawy efektywności zabiegów.

Serdecznie zapraszamy do lektury od strony 138.

jd,

fot. Sierszeńska



Picture of the author
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)