Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Walka z chorobami rzepaku na Pomorzu

27.06.2019

Drukuj

Walka z chorobami rzepaku na Pomorzu

Artykuł dostępny

Jednym z problemów Pomorza jest kiła kapusty. Choroba której objawów trzeba szukać głównie w glebie jest niechcianym gościem wielu pól.

r e k l a m a

- Rzepak jest rośliną klimatu morskiego. Wymaga do wydania plonu dużo wody. Ale woda z opadów, to ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Atakują go m.in. sucha zgnilizna, cylindrosporioza, czerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowa. Wszystkie te choroby lepiej rozwijają się gdy pada deszcz. Na szczęście i nieszczęście w tym roku było mało opadów - rzepak mniej chorował, ale wyda też niższy plon. Jest jednak choroba, która nie wymaga opadów. Jest nią kiła kapusty - powiedział prof. Marek Korbas z IOR–PIB w Poznaniu podczas prezentacji pt. zagrożenie zdrowotności upraw rzepaku w Polsce.

- Jedną z głównych przyczyn wystąpienia kiły kapusty jest skrócony płodozmian. Gdy uprawia się rzepak nawet co 3 lata, to zarodniki są w stanie przetrwać w glebie i atakować nowe plantacje, namnożyć się tam i znowu mieć siłę na przetrwanie kilku kolejnych lat. Zarodniki są w stanie przetrwać w glebie aż 20 lat. Jednak ich poziom po 4 latach jest już dość niski i można już siać rzepak. Są one odporne na temperaturę niską i wysoką na polu i inne czynniki środowiska. Jedyną metodą ich likwidacji jest długa przerwa w uprawie rzepaku. Ale przez ten czas nie można też uprawiać innych roślin z rodziny kapustowatych, w tym gorczycy w międzyplonach. Konieczna jest też walka z chwastami takimi jak gorczyca polna rzodkiew świrzepa, tobołki, tasznik, stulicha i innymi z tej rodziny.

Polecany artykuł

Ciepła jesień sprzyja szkodnikom. Potrzebny monitoring plantacji i opryski


Kiła na kwaśnych glebach

Do kolejnej przyczyny kiły należy zaliczyć zakwaszenie gleb, które preferuje sprawca choroby. Natomiast rozprzestrzenienia kiły między polami wynika z przejazdu maszyn i przenoszenia na nich gleby z zarodnikami kiły. Zarodniki kiły są rozprzestrzeniane także przez dzikie zwierzęta i nawozy naturalne. Jeżeli rzepak, jego słoma lub inne rośliny porażone kiłą zostaną zjedzone, to zarodniki nie są trawione i z odchodami mogą przedostawać się na inne pola.

- Szkodliwość kiły kapusty wynika z atakowania systemu korzeniowego. Narośla jakie powstają dominują pod ziemią a na korzeniu nie rozwija się strefa włośnikowa – mówił profesor. Korzenie nie są w stanie pobrać tyle składników pokarmowych i wody przez co wolniej rosną, a rośliny są niższe. Na zewnątrz jesienią i wiosną objawia się fioletowieniem liści i słabszym wzrostem. Pola z kiłą są widoczne z daleka.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 3 stron.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Sommet de l’elevage – francuski wybieg dla bydła

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Spotkanie Polowe Limagrain w SDOO w Karzniczce.
prof. Marek Korbas podczas spotkania polowego Limagrain w Karzniczce.
prof. Marek Korbas podczas spotkania Limagrain odpowiada na pytania uczetników.
Leszek Chwaslisz z Limagrain.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody