🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Warsztaty polowe w OODR w Łosiowie: Szansa na rozwój „Zielonego Ładu” na Opolszczyźnie

18.06.2021

Drukuj

Warsztaty polowe w OODR w Łosiowie: Szansa na rozwój „Zielonego Ładu” na Opolszczyźnie

r e k l a m a

- Tęskniłem za tą wizytą, bo przez tyle lat tu jeździłem i zawsze tu były nowości – mówi Norbert Łopata, rolnik ze Szczytów. – Zawsze tu można zobaczyć nowości w pszenicy, nowości w rzepaku i odmiany, które potem możemy posiać w swoim gospodarstwie. 
- Spodziewaliśmy się większych tłumów, niestety ludzie jeszcze niechętnie wychodzą - mówi
Dariusz Kiesiński  rolnik i wystawca z Janowa. – My też prowadzimy doświadczenia pozostałości po środkach ochrony roślin. 
- Warsztaty polowe w OODR w Łosiowie to wydarzenie towarzyszące Krajowym Dniom Pola w Minikowie – mówi Kamila Niedzielska z Działu Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa OODR w Łosiowie. – Najpierw były wykłady i szkolenie z innowacyjnych rozwiązań w produkcji roślinnej z uwzględnieniem zasad integrowanej ochrony roślin. Potem zaprosiliśmy wszystkich do zwiedzania naszego pola doświadczalnego, gdzie na 22 ha zaprezentowaliśmy porejestrowe doświadczalnictwo odmianowe na ponad 900 poletek. Mamy tu doświadczenia łanowe, prezentacje z wykorzystaniem różnych grup chemicznych, naturalnych preparatów na bazie szczepów glebowych i naturalnych kompozycji pożytecznych mikroorganizmów czy też kwasów humusowych z węgla brunatnego. Są również demonstracje promujące ograniczenie wykorzystania środków ochrony roślin i nawozów. Prezentujemy również bogatą kolekcję odmian roślin uprawnych
- Na polu temperatura przekracza 35 st. C. – mówi dr Ryszard Bandurowski, gleboznawca SPIC in Agriculture. – Oznacza to, że na powierzchni gleby temperatura może sięgać 70 st. C., a w tedy może zachodzić proces wyżarzenia blaszki liściowej. Chciałbym przekazać, żeby stosując nawozy sięgać po inną ocenę gleby. Nie możemy bezsensownie wydawać dużo pieniędzy na nawozy nie wiedząc, co jest w glebie. 
- Jeżeli chodzi o rzepak ozimy osiągnęliśmy już wszystko – mówi Jakub Kamola Limagrain Polska. Mamy odmiany populacyjne i mieszańcowe odporne na wirusa żółtaczki rzepy czy suchą zgniliznę kapustnych czy też pękanie łuszczyn i osypywanie się nasion. Teraz hodowle ukierunkowane są na poszukiwanie odmian reagujących małym spadkiem plonu przy schodzeniu z dawką azotu. 
- Badania idą w kierunku hodowli odpornościowych – mówi Adam Jarosz z KWS Polska. – Staramy się przygotować odmiany najbardziej dostosowane do regionalnych warunków pogodowych i środowiska, a jednocześnie tolerancyjne na czynniki stresowe: czy na choroby, czy na okresowy niedobór wody.  

r e k l a m a

- Robimy badania z prof. Witoldem Szczepaniakiem z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – mówi Andrzej Dawidowicz z Rapool Saaten Union. – Po ostatnich trzech latach badań możemy powiedzieć, że z naszych odmian najlepszą konwersję azotu na tonę plonu mają odmiany Duke i Temptation. 
- Cieszę się, że udało nam się zorganizować warsztaty polowe – dodaje Mariusz Litwinowicz  dyr. OODR w Łosiowie. – Zainteresowanie było bardzo duże i przyszło ponad sto osób. Zapraszamy do odwiedzania naszych poletek doświadczalnych.
Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż

Polecane dla Ciebie:

article icon

Dopłaty i ekoschematy – wiemy, ile pieniędzy dostaną rolnicy

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody